Postoji i plan B: Huawei je spreman na najgori mogući scenarij

Huawei se pripremio za najgori mogući scenarij u kojem više ne bi mogli koristiti Windowse i Android na svojim računalima, telefonima i tabletima.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 15.03.2019. / 10:40

Richard Yu (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Nesuglasice i problemi između SAD-a i ZTE-a i Huaweija traju već godinama te je američka vlada još 2012. provela istragu čiji su rezultati pokazali da kineske mobilne kompanije predstavljaju prijetnju nacionalnoj sigurnosti, a kako to možemo vidjeti i iz nedavnih primjera, situacija se nije previše promijenila niti danas.

Nakon što je pokrenuta istraga prije sedam godina, u Huaweiju su zaključili da se trebaju početi pripremati za najgori mogući scenarij prema kojem im više ne bi bio dostupan softver američkih kompanija, odnosno za slučaj da više ne budu mogli koristiti Android i Windowse. Rješenje za takvu situaciju i plan B pronašli su u razvoju vlastitih operativnih sustava na kojima rade već godinama i koji su spremni za uporabu, no Huawei će ih početi koristiti samo u slučaju zabrane korištenja trenutnog softvera koji koristi na telefonima, tabletima i računalima.

Huawei Velike najave iz Huaweija: Pripremaju "nešto što još nitko nije napravio"

Ne očekujemo da ćemo koristiti te operativne sustave i, iskreno, ne želimo ih koristiti. U potpunosti podržavamo operativne sustave naših partnera – mi ih volimo koristiti i vole ih naši korisnici. Android i Windowsi uvijek će biti naš prvi izbor, komentirali su iz Huaweija razvoj vlastitih operativnih sustava.

Informacije o operativnim sustavima koje razvija kineska kompanija prvi put pojavile su se još prošle godine, a u posljednje vrijeme nakon pogoršanja odnosa između Kine, odnosno Huaweija i SAD-a, ponovno su se aktualizirale.

Naravno, pitanje je koliko bi Huawei mogao biti konkurentan na globalnom tržištu s novim operativnim sustavima jer su tijekom proteklog desetljeća svi pokušaji razvoja trećeg operativnog sustava koji bi konkurirali duopolu Googlea i Applea propali – od zastarjelih Symbiana i BlackBerry OS-a do mobilnih Windowsa i Samsungova Tizena.

Izvor: Thurrott

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti