Potpisana prva Povelja o sigurnosti djece na internetu u Hrvatskoj

Dan sigurnijeg interneta obilježava se pod geslom „Stvaraj, poštuj i poveži se! Bolji Internet počinje s tobom!“.

Martina Čizmić | 06.02.2018. / 18:21

Potpisivanje Povelje (Foto: HAKOM) (Foto: HAKOM)

U sklopu obilježavanja Dana sigurnijeg interneta u Zagrebu je organizirano potpisivanje prve Povelje o sigurnosti djece na internetu u Hrvatskoj. Javno potpisivanje Povelje između Vipneta, Hrvatskog telekoma, Tele2, HAKOM-a, Centra za sigurniji internet i Centra za nestalu i zlostavljanu djecu organizirano je kako bi se podigla svijest javnosti i roditelja o ovoj važnoj temi, ali i pokazala odlučnost i spremnost na sudjelovanje u stvanju boljeg i sigurnijeg okruženja za djecu na internetu.

U suradnji s Centrom za sigurniji internet okupili smo sve predstavnike mobilnih operatora u Hrvatskoj kako bi smo uložili pojedinačne i zajedničke napore jer ˝bolji internet˝ počinje i s nama – operatorima i regulatorom tržišta. Mislim da smo prvi u Hrvatskoj koji su spremni i na ovaj način pokazati da nam je stalo, a da je društveno-odgovorna regulacija, odnosno društveno-odgovorno poslovanje operatora prilika da svatko da svoj doprinos konačnom cilju da internet učinimo boljim mjestom, ne samo za djecu nego i sve nas koji se njime služimo, istaknuo je ravnatelj HAKOM-a mr. sc. Mario Weber.

Kao kompanija koja promovira digitalizaciju u svim porama društva, imamo obvezu podizanja svijesti o ugrozama koje dolaze uz napredak i korištenje digitalne tehnologije. Svatko od nas može pomoći da internet bude sigurnije mjesto, kreiranjem edukativnih i preventivnih sadržaja putem svojih stranica i digitalnih profila. Cilj nam je zajedno s medijima, roditeljima i profesorima razvijati medijsku pismenost te poticati pristup pozitivnim sadržajima, uz istovremenu zaštitu privatnosti i prevenciju govora mržnje na internetu, izjavila je prilikom potpisivanje Povelje direktorica komunikacija Sonja Miočić.

 

Dan sigurnijeg interneta organizira se u sklopu projekta sufinanciranog od strane Europske unije, „Safer Internet Center Croatia: Making Internet a good and safe place“ (2015-HR-IA-0013), a geslo ovogodišnjeg obilježavanja je „Stvaraj, poštuj i poveži se! Bolji Internet počinje s tobom!“.

Tom prigodom u Osijeku je predstavljena brošura pod naslovom „Kako zaštititi dijete u svijetu interneta, mrežnih tehnologija i mobilnih telefona“ koja sadrži praktične i korisne savjete o opasnostima i sigurnosti na internetu, zaštiti privatnosti i osobnih podataka, načinu ponašanja i odgovornoj uporabi društvenih mreža, a ista je dio HAKOM-ovog programa informiranja djece i roditelja koji se provodi suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja.

Brošura za školsku godinu 2017./2018. sadržajno je nadopunjena u odnosu na prethodnu brošuru i prilagođena je trenutnom stupnju razvoja mrežnih tehnologija i trendovima korištenja društvenih mreža, a sadrži i upute o sigurnosti na internetu, pravila ponašanja u virtualnom svijetu i upute o sprječavanju cyberbullinga. Brošura sadrži korisne savjete i za roditelje, ali i rezultate prvog nacionalnog komparativnog istraživanja o sigurnosti djece na internetu, koje je tijekom rujna i listopada prošle godine provedeno u sklopu projekta EU Kids Online. Istraživanje je obuhvatilo 1000 djece u dobi od 9 do 17 godina i njihove roditelje/skrbnike. Fokus istraživanja bio je na prednostima i rizicima korištenja interneta, s ciljem utvrđivanja razine korištenja interneta ovisno o uzrastu i socioekonomskim obilježjima djece, kako bi se dao bolji uvid u ulogu roditelja, učitelja i okoline u zaštiti djece od ugroza na internetu.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti