Znanstvenici misle da mogu objasniti kako nastaju veliki grumeni zlata u tlu

Znanstvenici su možda pronašli objašnjenje za to kako se veliki grumeni zlata stvaraju u tlu, a ključni elementi u tom procesu su seizmička aktivnost i mineral kvarc.

Branimir Vorša | 03.09.2024. / 13:31

Grumen zlata, ilustracija
Grumen zlata, ilustracija (Foto: Getty Images)

Seizmička aktivnost stvara električno polje koje privlači otopljeno zlato iz dubine Zemlje te se na taj način mogu formirati grumeni tog dragocjenog metala u kvarcu. Kvarc, iako kemijski inertan, često se povezuje s velikim zlatnim grumenima, ponekad teškim gotovo 100 kilograma. Međutim, proces iza formiranja tako masivnih ležišta zlata dugo je bio misterij za znanstvenike.

Zlatna folija, ilustracija Švedski znanstvenici razvili novi oblik zlata i nazvali ga - golden

Misterij je bio kako napraviti veliki grumen zlata na jednom mjestu kada nema očite kemijske ili fizičke zamke, kaže Chris Voisey sa Sveučilišta Monash u Melbourneu.

Voiseyjev tim otkrio je, u studiji koja je objavljena u časopisu Nature Geoscience, da kada je kvarc podvrgnut pritisku, stvara napon koji privlači otopljeno zlato. Taj fenomen povezan je s jedinstvenom strukturom kvarca, jedinog bogatog minerala s kristalima koji nemaju središte simetrije. Taj nedostatak simetrije uzrokuje da kvarc proizvodi elektricitet kada ga izobliče seizmičke sile, proces poznat kao piezoelektricitet.

Zlato privlači - zlato

Seizmička aktivnost tjera tekućine koje sadrže zlato iz dubina od 15 do 20 kilometara naviše, ali te su tekućine izuzetno razrijeđene, pa su potrebne ogromne količine da bi se proizvele čak i male količine zlata. Znanstvenici pretpostavljaju da piezoelektrični učinak kvarca tijekom potresa koncentrira to zlato u grumenčiće.

Eksperimenti su pokazali da je kvarc podvrgnut pritisku stvarao napon i privlačio zlato, s uzorcima obloženim iridijem i oponašajući intenzivniju seizmičku aktivnost, izrasli su veći komadi zlata, do 6000 nanometara u promjeru.

Ilustracija Znanstvenici uspjeli kreirati vrlo rijedak oblik zlata koji se inače ne pojavljuje u prirodi

Jednom kada se zlato počne taložiti na kvarcu, ono brzo privlači još više zlata. Budući da je zlato vodič, postoji preferirana pristranost za zlato u otopini za polaganje na već postojeće zlato. Postaje poput gromobrana koji privlači više zlata, objašnjava Voisey.

Izvor: New Scientist

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti