Potvrđeno: Legendarni Appleov dizajner i Sam Altman razvijaju gadget budućnosti

I prije se govorilo o ovom projektu, a sada je on i potvrđen.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 23.09.2024. / 09:25

Jony Ive (Foto: Afp)

Prije godinu dana mrežom se proširila informacija kako Jony Ive, legendarni dizajner koji je godinama potpisivao najpopularnije Appleove proizvode, a sada ima vlastitu kompaniju, surađuje sa Samom Altmanom na razvoju nove vrste računalnog uređaja. Mediji su tada govorili o “iPhoneu umjetne inteligencije”, odnosno uređaju koji bi na AI tržištu mogao imati učinak kakav je iPhone imao na tržištu pametnih telefona.

Jony Ive s iPadom u ruci Legendarni Appleov dizajner i Sam Altman traže milijardu dolara za razvoj iPhonea umjetne inteligencije  

Iako su se glasine o takvom uređaju pojavile nekoliko puta tijekom godine dana, na The Vergeu kažu kako ih je sada potvrdio i sam Ive i to u okviru šire priče koju je o njemu objavio The New York Times. Prema tim informacijama, Ivea i Altmana upoznao je na večeri izvršni direktor Airbnba Brian Chesky, a oni su se nakon toga više puta nalazili po restoranima i razgovarali o planu razvoja nove vrste računalnog uređaja kojeg će pokretati generativna umjetna inteligencija.

Ovaj projekt mogao bi do kraja godine prikupiti milijardu dolara investicija, no u članku NY Timesa ne spominje se ime Masayoshija Sona iz Softbanka za koji se ranije govorilo da bi mogao investirati milijardu dolara u ovaj projekt.

Altman i Ive razgovarali su o načinima na koji generativna AI može napraviti više za korisnike u odnosu na tradicionalni softver jer bi mogla sažeti poruke i staviti prioritet na najvažniji sadržaj za korisnike, identificirati i imenovati objekte poput biljaka te obavljati kompleksne zahtjeve poput rezervacije putovanja i slično. Iako brojni detalji oko samog uređaja i vremena kada bi se mogao pojaviti na tržištu i dalje nisu poznati, ključna ideja je da će umjetna inteligencija omogućiti nove načine i oblik interakcije s računalima i softverom. Ukratko, riječ o potencijalnom gadgetu budućnosti kakvi bi jednom možda mogli zamijeniti pametne telefone.

Ipak, s obzirom na to da je na projektu trenutačno zaposleno samo desert ljudi, za očekivati je kako njegov razvoj neće ići tako brzo. Među inim, s Iveom i Altmanom rade i neka poznata lica (Tang Tan i Evans Hankey) koji su također radili u Appleu te su, zajedno s glavnim dizajnerom, radili na dizajnu iPhonea.

  Rabbit R1 Treba li nam još jedan AI gadget? "Zečić" misli da treba

Podsjetimo, proteklih mjeseci pojavili su se neki gadgeti sa sličnom idejom na kojima je u prvom planu umjetna inteligencija, a upravljanje se ne odvija putem ekrana i klasičnog sučelja. Iako ideja možda i nije loša, izvedba se pokazala problematičnom te niti AI Pin, niti Rabbit R1 nisu privukli korisnike. No čini se kako je to tek početak i bit će zanimljivo vidjeti u kojem će se smjeru razvijati tržište i kakvi će se sve uređaji pojaviti u prodaji tijekom sljedećih godina. Jedan od njih mogao bi biti i Iveov i Altmanov “iPhone umjetne inteligencije”.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti