Povijesni dan za hrvatski esport: Hrvatska košarkaška reprezentacija nastupa u “skupini smrti”

Na FIBA Esports Openu ovaj vikend nastupit će i esport reprezentacija Hrvatske koja nema nimalo lagan zadatak jer je smještena u “skupinu smrti”.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 12.12.2020. / 08:39

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Nakon što smo nedavno uživali u nastupima Hrvatske košarkaške reprezentacija koja je izborila nastup na EuroBasketu 2022., ovaj vikend hrvatski košarkaši ponovno izlaze na parkete, ali - virtualne. Naime, ovaj je tjedan na rasporedu europska konferencija FIBA Esports Opena na kojem će nastupiti i hrvatska reprezentacija pred kojom nije nimalo lak zadatak jer se nalazi u tzv. skupini smrti.

Kako je za Zimo komentirala Zrinka Tomičić iz Hrvatskog košarkaškog saveza, ideja o pokretanju esport reprezentacije postojala je već duže vrijeme, a u HKS-u su donijeli konačnu odluku nakon što je FIBA krenula s turnirom u esportu. Hrvatski košarkaški savez početkom listopada započeo je proces odabira reprezentativaca među igračima popularne igre NBA 2k21, a kriteriji su, među inim, uključivali i MyCareer lik s minimalnim rejtingom 95.

Odabrani su, naravno, najbolji kandidati. Kao što i sami znate, za esport timsku igru potrebno je i da se igrači poznaju i da postoji neka 'kemija', kao i u pravom sportu... no imali smo sreće da se poklopilo da se najbolji kandidati već i (virtualno) poznaju, komentirali su iz HKS-a odabir igrača. Čast predstavljati Lijepu Našu u virtualnim dresovima košarkaške reprezentacije dobili su Kristijan Klokočki, Marko Zečević, Matija Dajić, Josip Grbeša, Mislav Dvorski, Ante Juka i Damir Katić, a da imaju znanja i kemije, pokazalo se i na Balkan turniru na kojem su osvojili prvo mjesto uz samo jedan poraz.

Tijekom proteklih mjesec dana konstantno su igrali pripremne utakmice kako bi što spremniji dočekali FIBA Esports Open. Momčadi na turniru sastoje se od sedam igrača (5 + dvije rezerve), a igrat će se NBA 2K21 na PlayStationu 4, u Pro-AM načinu, uz posebno prilagođene avatare, dresove koje će nositi igrače te dizajn dvorane. Na Fiba Esports Open sudjelovat će 38 nacionalnih reprezentacija podijeljenih u sedam regionalnih konferencija, a utakmice europske konferencije održat će se ovaj vikend.

Hrvatska je, rekao je kapetan reprezentacije Kristijan Klokočki za stranicu Hrvatskog košarkaškog saveza, u skupini smrti u kojoj igraju tri od šest najboljih reprezentacija, što je našim igračima samo dodatna motivacija. Hrvatska e-reprezentacija svoje utakmice igra danas protiv Litve u 12,05 i Italije u 14,20, sati, dok je sutra u 15 h na rasporedu susret protiv Velike Britanije. U nedjelju popodne na rasporedu su i četvrtfinale, polufinale te u 20,30 velike finale turnira. Utakmice će se moći pratiti uživo na stranici na Facebooku Hrvatskog košarkaškog saveza i HKS TV-u, kao i na svim službenim kanalima FIBA-e (Facebook, YouTube, Twitch).

Što se budućnosti virtualne košarkaške reprezentacije tiče, iz HKS-a kažu kako je plan i dalje predstavljati Lijepu Našu u virtualnom košarkaškom svijetu - prvenstveno na reprezentativnom nivou, no nadaju se kako će u budućnosti otvoriti i “ligaške fronte”.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti