Povratak BlackBerryja: Pred kompanijom je svijetla budućnost!

Financijski rezultati BlackBerryja u posljednjem kvartalu bili su bolji od očekivanja, a od početka godine cijena dionice skočila je više od 50 posto

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 29.09.2017. / 11:09

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Nakon što su iz BlackBerryja objavili poslovne rezultate za posljednji kvartal u kojem su ostvarili profit i premašili očekivanja analitičara The Wall Streeta, dionice kompanije porasle su za više od 13 posto, dok je od početka godine cijena dionice porasla za više od 50 posto. Treba uzeti u obzir kako se cijena dionice kreće oko deset dolara, pa taj porast od 13 posto iznosi samo nešto više od jednog dolara, no i to su dobre vijesti za tu kompaniju koja se već godinama nalazi u problemima. U ovom je tromjesečnom razdoblju ostvaren prihod od 249 milijuna dolara, dok su se predviđanja analitičara kretala oko 220 milijuna dolara te će biti zanimljivo vidjeti hoće li i BlackBerry i u sljedećem kvartalu nastaviti s rastom i pozitivnim poslovanjem.

Iako je kompanija ponajviše poznata po svojim pametnim telefonima (pogotovo po telefonima s hardverskom tipkovnicom), izvršni direktor kompanije John Chen odlučio je odustati od razvoja hardvera i licencirati tehnologiju drugim kompanijama te se orijentirati na razvoj softvera – s naglaskom na sigurnosni softver i tehnologiju za automobile.

Danas se oko 40 posto prodaje odnosi na softver, a dvadeset posto na licenciranje tehnologije, dok su na porast profita kompanije utjecali i veliki hakerski napadi (WannaCry ransomware) nakon kojih je povećan interes za sigurnosnim proizvodima. Također, BlackBerry se orijentirao i na tehnologiju za automobilsku industriju te u sklopu QNX odjela razvijaju softver za automobile. Jedan od njihovih velikih klijenata iz automobilske industrije je Ford, a nedavno su potpisali i ugovor o razvoju softvera za autonomna vozila s kompanijom Delphi.

S obzirom na sve što se događa s BlackBerryjem u posljednje vrijeme, jasno je kako je kompanija koja je dugo godina bila dominantni proizvođač telefona namijenjenih ponajviše poslovnim korisnicima nestala, a sadašnjost i pogotovo budućnost ove kompanije vezani su uz softver i usluge te je, kako su zaključili na CNN-u, pred BlackBerryjem svijetla budućnost.

Izvor: CNN
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti