Pozdrav s Marsa: Fantastična fotografija za oproštaj od Opportunityja

Fantastična panorama nastala je od više od 350 fotografija koje je rover Opportunity snimio tijekom mjesec dana prošle godine

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 13.03.2019. / 16:11

Panorama Marsa (Foto: NASA/JPL-Caltech/Cornell/ASU)

NASA-in rover Opportunity sletio je na Mars početkom 2004. godine, a planirana misija koja je trebala trajati 3 mjeseca na kraju se produžila na čak 15 godina tijekom kojih je s Crvenog planeta poslao brojne važne podatke i fotografije. No nakon prošlogodišnje pješčane oluje na Marsu rover je prestao odgovarati na signale sa Zemlje te je, kako su nedavno objavili iz NASA-e, njegova misija završena.

Prije nego je prekinuta komunikacija, Opportunity je tijekom mjesec dana između sredine svibnja i lipnja poslao brojne fotografije s posljednjeg mjesta na kojem se nalazio na Marsu – više od 350 fotografija NASA je spojila u 360 stupanjsku panoramu koju su objavili na svojoj internetskoj stranici. Na fotografiji je prikazana Perseverance Valley koja se nalazi na padini kratera Endurance te se vide i tragovi samog rovera, kao i dijelovi površine koje su znanstvenici htjeli detaljno istražiti, no za to će morati pričekati dolazak nekog novog rovera.

NASA-in menadžer zadužen za ovaj projekt John Callas rekao je kako posljednja panorama na najbolji način pokazuje zašto je ovo bila nevjerojatna istraživačka misija te da će nasljeđe Opportunityja živjeti i dalje. Njegova znanstvena otkrića uvelike su pomogla našem shvaćanju geološkog sastava Crvenog planeta te je rover u svojih 15 godina rada postavio temelje za buduće robotske, ali i ljudske misije na Mars, komentirao je Callas.

Cijelu panoramu pogledajte ovdje

Izvor: NASA
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti