Pozitivni učinci epidemije koronavirusa - kineske tvornice ne rade, pa nam je zrak čišći

Mjere za suzbijanje širenja koronavirusa rezultirale su smanjenjem proizvodnje od 15 do 40 posto u ključnim industrijskim sektorima, što je smanjilo emisiju CO2 za četvrtinu, samo u posljednja dva tjedna.

Martina Čizmić | 20.02.2020. / 15:36

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Epidemija koronavirusa koja je paralizirala kinesko gospodarstvo, ima pozitivnu ulogu kada je posrijedi okoliš, s obzirom na to da se emisija ugljikova dioksida u zadnja dva tjedna u Kini smanjila za najmanje 100 milijuna kubnih tona.

To je gotovo šest posto globalne emisije u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Rezultati su to studije što ih je u srijedu objavio finski Centar za istraživanje energije i čistog zraka (CREA).

Brzo širenje novoga koronavirusa, koji je u Kini usmrtio više od 2000 i zarazio preko 74.000 ljudi, rezultiralo je padom potražnje za ugljenom i naftom te posljedično, padom emisije ugljikova dioksida, pokazali su rezultati istraživanja objavljeni na britanskoj internetskoj stranici Carbon Brief.

U protekla dva tjedna dnevna proizvodnja električne energije u elektranama na ugljen bila je na četverogodišnjoj razini, u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, dok je proizvodnja čelika potonula na petogodišnji minimum, otkrili su znanstvenici.

Kina je najveći svjetski uvoznik i potrošač nafte, no njezina je proizvodnja u rafinerijama u središnjoj pokrajini Shandong pala na najnižu razinu od jeseni 2015. godine, navodi se u izvješću.

Gospodarska aktivnost u Kini se obično povećava nakon blagdana koji slijede nakon kineske Nove godine, a ove je godine započela 25. siječnja.

No vlasti su ove godine u mnogim dijelovima zemlje blagdane produljile za tjedan dana, nastojeći spriječiti širenje epidemije zadržavanjem stanovnika u kućama.

Mjere za suzbijanje širenja koronavirusa rezultirale su smanjenjem proizvodnje od 15 do 40 posto u ključnim industrijskim sektorima, stoji u izvješću.

Na ovaj se način vjerojatno u posljednja dva tjedna za četvrtinu ili više smanjila emisija CO2. To je razdoblje u kojemu bi se u uobičajenim okolnostima ekonomske aktivnosti nastavile nakon kineskih novogodišnjih praznika. Ekolozi upozoravaju da je smanjenje tek privremeno.

Nakon što se koronavirus smiri, vrlo ćemo se vjerojatno suočiti s pojačanom proizvodnjom kojom će se nastojati kompenzirati gubici, rekao je Li Shuo, savjetnik za politiku kineskoga Greenpeacea.  Ovo je, nažalost, provjeren uzorak.

U međuvremenu je i emisija dušikova dioksida, nusproizvoda izgaranja fosilnih goriva u vozilima i elektranama, u Kini pala za 36 posto u tjednu nakon novogodišnjih praznika u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, rezultati su drugoga CREA-ina istraživanja.

(Hina)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti