Znanstvenik do detalja opisao kako bi mogao izgledati smak svijeta: "Čeka nas zadnji savršen dan na Zemlji, a onda..."

Poznati fizičar Brian Cox, koji je nedavno posjetio Hrvatsku i održao veliko predavanje u Zagrebu, objasnio je kako bi mogao izgledati kraj svijeta.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 04.10.2024. / 11:42

Apokalipsa Zemlje (Foto: Getty Images)

Postoje različiti načini na koje bi naš planet i život na njemu mogli biti uništeni. Od ljudskog djelovanja i prijetnji nuklearnim ratovima (koja je, nažalost, ponovno aktualna) pa do nekakvih udara asteroida i slično. Poznati fizičar Brian Cox, koji je nedavno posjetio Hrvatsku i održao veliko predavanje u Zagrebu, ranije je više puta govorio o tome kako bi mogao izgledati kraj svijeta.

Predavanje Briana Coxa (Foto: Zimo)

Prema njemu, ako se prije toga ne dogodi neka druga katastrofa, uzrok kraja svijeta bit će - Sunce. Ono je trenutačno na polovici svog životnog vijeka koji bi trebao trajati još oko pet milijardi godina. 

Predavanje Briana Coxa Brian Cox rasprodao Lisinski i dokazao da znanost može biti itekako zanimljiva

Kada zvijezda poput Sunca ostane bez vodika, ona počinje umirati, no, naravno, neće se samo odjednom ugasiti i nestati, već će se, kako bude ostajala bez goriva, njezina jezgra početi urušavati, stvarajući pritom dodatnu toplinu zbog koje će se vanjski sloj početi širiti.

Sve što se događa na Suncu utjecat će, naravno, i na Zemlju, a s vremenom će Sunce postati tako veliko da bi, prema Coxu, trebalo ispuniti cijeli horizont. Dobra je vijest da se takav katastrofični scenarij neće dogoditi tako skoro: Za oko milijardu godina to će imati katastrofalan utjecaj na naš ranjivi svijet.

Zbog promjena na Suncu i Zemlja će postati sve toplija i počet će se snažno zagrijavati, a Cox kaže da nas "čeka zadnji savršen dan na Zemlji", no na kraju život na Zemlji više neće biti moguć, tako da neće više biti ni ljudi, ali ni životinja koje bi mogli svjedočiti takvom apokaliptičnom prizoru Sunca koje ispunjava cijeli horizont. Poremećaj Sunčeve aktivnosti tako će uzrokovati kraj svijeta i svega na našem planetu.

U jednom drugom videozapisu koji je snimljen nekoliko godina poslije, Cox je rekao bi zbog širenja Sunca, naš planet mogao i odlebdjeti, iako će vjerojatno još uvijek kružiti oko vruće zvijezde. Ono što će se vjerojatno dogoditi jest da će se Zemlja na kraju ispeći i njezina bi površina mogla biti pretvorena u pepeo.

Nakon šest milijardi godina Sunce bi moglo eksplodirati, te izbaciti velike količine plina i prašine u svemir i stvoriti golemu maglicu. U središtu onoga što je bilo Sunce ostat će samo slabašni žar koji će svojom veličinom biti manji i od Zemlje.

Brian Cox Britanski se glumac pobunio: Umjetna inteligencija zapravo je krađa identiteta i pitanje ljudskih prava

Coxova je teorija svakako zanimljiva, no on govori o periodu od pet do šest milijardi godina, što je nezamislivo razdoblje te se ne bismo trebali čuditi tome da život na Zemlji već tada neće postojati. Zbog brojnih prijetnji i potencijalnih opasnosti neki znanstvenici, ali i osobe poput Elona Muska, govore kako već danas treba razmišljati o traženju alternativnog planeta na kojem bi čovječanstvo moglo nastaviti sa životom.

Izvor: Express.co.uk

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti