Brian Cox rasprodao Lisinski i dokazao da znanost može biti itekako zanimljiva

Rasprodana velika dvorana Vatroslava Lisinskog dokaz je da dvorane ne pune samo glazbenici i glumci, nego i fizičari.

Martina Čizmić | 10.04.2024. / 10:03

Predavanje Briana Coxa (Foto: Zimo)

Britanski fizičar, dr. Brian Cox, sinoć je pokazao koliko znanost može biti zanimljiva. Rasprodana velika dvorana Vatroslava Lisinskog dokaz je da dvorane ne pune samo glazbenici (iako je Cox jedno vrijeme imao i glazbenu karijeru) i glumci, nego i fizičari.

Tijekom nešto više od dva sata predavanja, dr. Cox je okupljene odveo na nevjerojatno putovanje dugo gotovo 14 milijardi godina - od Velikog praska (i malo ranije) do danas, ali se i dotaknuo i budućnosti.

Slika nije dostupna Teleskop James Webb otkrio nove fascinantne detalje o nama najudaljenijoj zvijezdi

Dr. Cox je svojim zabavnim pristupom, jednostavnim objašnjenjima i najkompliciranijih teorija poput teorije relativnosti, kvantne fizike ili pak teorije širenja svemira i singularnosti, pokazao da je fizika, astronomija i matematika temelj za razumijevanje svijeta oko nas.

Brian Cox (Foto: Afp)

A taj svijet nije ograničen samo na naš “mali planet”, već se proteže puno dalje od onoga što zovemo “vidljivi dio svemira”. Kako je dr. Cox pokazao kroz animacije i fotografije napravljene poznatim svemirskim teleskopima James Webb i Hubble, nekima starim tek tjedan dana, u svemiru postoje milijarde i milijarde zvijezda, ali samo na jednoj (za sad) postoji život.

Jesmo li spremni uništit taj mali komadić raja u nepreglednom prostranstvu svemira i tako biti odgovorni za potencijalno uništenje jedinog života u poznatom svemiru?

Veliki prasak, ilustracija Znanstvenici imaju novu teoriju: Veliki prasak nije bio sam, dogodila se i njegova mračna verzija

Upravo je s tim pitanjem dr. Cox pozdravio okupljene na kraju predavanja i bio ispraćen grimoglasnim pljeskom. Jer htjeli mi to priznati sebi ili ne, život kakav poznajemo tek se nedavno pojavio u povijesti svemira i mora još puno učit o sebi i onome što ga okružuje.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti