Poznati su Appleovi planovi za sljedećih nekoliko godina: Evo koji su uređaji u većem fokusu

Osim računala, tableta, telefona i satova, Apple ima velike planove i za još jedno tržište.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 14.10.2024. / 09:24

Apple Vision Pro (Foto: Afp)

Apple je s uređajem Vision Pro ambiciozno ušao na tržištu virtualne stvarnosti, no čini se kako bi se za taj model mogla iskoristiti poslovica o prvim mačićima koji se bacaju u more. S tim da je ovdje riječ o jako skupim mačićima jer Vision Pro stoji čak 3500 dolara. I upravo u toj cijeni treba tražiti razloge zbog kojih za njim ne vlada velika potražnja.

Apple Apple priprema još jedan potpuno novi proizvod: Za mnoge će to biti statusni simbol

Takva situacija ipak nije obeshrabrila ekipu u Appleu, koja ima velike planove za nove uređaje za virtualnu i proširenu stvarnost, a detalje o tim planovima objavio je Mark Gurman, jedan od najpouzdanijih izvora kada su informacije i glasine o Appleovim uređajima u pitanju. Prema Gurmanu, Apple tako priprema više novih proizvoda koji bi, za razliku od Visiona Pro, trebali privući veći broj korisnika.

On tako spominje četiri nova proizvoda, uključujući nasljednika Visiona Pro, ali i jeftiniji model tog VR uređaja.

Taj jeftiniji model trebao bi koristiti slabiji procesor i općenito jeftinije materijale u odnosu na Vision Pro, poput plastike umjesto aluminija te navodno ne bi trebao imati neke napredne opcije poput EyeSighta. Dok Vision Pro pokreće čipset M2, njegov nasljednik također bi mogao imati čip iz "M" serije, samo bolji i brži, dok bi jeftiniji model mogao koristiti čipset "A" serije poput A18 Pro, kakve Apple ugrađuje u pametne telefone.

Iz Applea očekuju kako će prodaja jeftinijeg modela biti dvostruko bolja od Visiona Pro, no ne spominju se konkretne prodajne brojke. Taj uređaj na tržištu očekujemo sljedeće godine, dok bi se godinu dana poslije u prodaji trebao pojaviti nasljednik Visiona Pro.

Meta Quest 3S Zuckerberg se priprema za budućnost: Predstavljen novi VR uređaj i prototip pametnih naočala

Za 2027. godinu kompanija bi trebala predstaviti i pametne naočale (možda bi mogle biti slične prototipu naočala koje je Meta nedavno prikazala), a navodno pripremaju i novi model AirPodsa - te slušalice trebale bi biti opremljene kamerama. Takve kamere mogle bi se koristiti za hvatanje podataka koje će procesuirati umjetna inteligencija i ljudima pomagati u njihovoj dnevnoj rutini. Takve slušalice, naglašava se u izvještaju, možda će ostati samo na ideji koja se nikada neće realizirati, a ako se u Appleu ipak odluče za njihov razvoj, mogle bi se pojaviti na tržištu za minimalno tri godine.

S obzirom na to da je Apple razvojem Visiona Pro potrošio milijarde dolara na tehnologiju, jasno je kako ju želi primijeniti i na druge uređaje kako bi opravdao tako veliku investiciju pa istu, odnosno sličnu tehnologiju namjerava implementirati i u druge proizvode, poput pametnih naočala.

Izvor: 9to5 Mac
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti