Predsjednik Huaweija vjeruje da se mogu vratiti na tron na tržištu pametnih telefona

Ništa sigurno neće ići preko noći, no u Huaweiju su uvjereni da će se jednom, kada će kineske kompanije moći proizvoditi konkurentne čipove, vratiti u sam vrh tržišta smartphonea.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 19.08.2021. / 10:30

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Kada se prije nešto više od dvije godine Huawei nalazio u najvećem uzletu i kada se činilo da će preuzeti dominaciju na tržištu pametnih telefona, umiješao se tadašnji predsjednik SAD-a Donald Trump i stavio kinesku kompaniju na crnu listu. Među inim zabranjena im je suradnja s američkim kompanijama i korištenje tehnologije, što je značilo da Huawei više neće imati pristup hardveru kao i njihovi konkurenti, ali niti da će na svojim uređajima moći instalirati Googleove usluge i aplikacije koje koriste milijarde ljudi.

Slika nije dostupna Huawei predstavio nove pametne telefone P50 i P50 Pro i iznenadio mnoge

Bio je to početak kraja velikih Huaweijevih ambicija, a koliko ih je Trumpova odluka pogodila možemo vidjeti po tome što više nisu niti među pet najvećih globalnih proizvođača pametnih telefona te što je njihov odjel potrošačke elektronike u prvoj polovici ove godine potonuo za čak 47 posto u odnosu na godinu ranije.

No usprkos tome, u Huaweiju se ne predaju i ne gledaju na sve tako crno. Dapače, vjeruju u bolje sutra i povratak na staze stare slave, iako im je jasno da se to neće dogoditi preko noći.

Kako je u razgovoru za kineske medije rekao predsjednik kompanije Guo Ping, Huawei će i dalje nastaviti poslovati na tržištu pametnih telefona, a jednom kada se poveća proizvodnja čipova, najavio je povratak na tron. U Huaweiju su svjesni kako je za proizvodnju današnjih pametnih telefona potrebna napredna tehnologija - oni je mogu dizajnirati, no nitko im ne može pomoći u proizvodnji jer kineski proizvođači čipova još nemaju mogućnost proizvodnje takvih naprednih procesora kakve zahtjeva ta kompanija.

Zapeli smo, bio je iskren Ping.

Da bi se vratili na tron, njima je sada potrebna suradnja s partnerima u razvoju tehnologije i procesora. Nada se kako će što prije doći dan kada će se u Kini moći proizvoditi konkurentni čipovi i procesori, a do tada će raditi na razvoju vlastitih tehnologija zahvaljujući kojima će moći proizvoditi pametne telefone koji će moći konkurirati na smartphone tržištu.

Huawei MatePad 11 - 1 RECENZIJA: Huawei MatePad 11 - tablet koji komotno može zamijeniti laptop, a i puno je laganiji

S obzirom na probleme na tržištu pametnih telefona, Huawei je promijenio svoj fokus na neka druga tržišta poput softvera i cloud computinga, no od telefona ipak nisu odustali te su ambicije i dalje velike, iako je jasno da će do ispunjenja tih ambicija proći još dosta vremena.

Izvor: CNBC
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti