Predstavljen Leo, robot koji može hodati, letjeti i - voziti skateboard

Leo može hodati na dvije noge, a može i poletjeti, koristeći dva propelera

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 08.10.2021. / 14:21

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Roboti kakve smo posljednje godine vidjeli od Boston Dynamicsa pokazali su koliki je napredak do sada postignut na polju robotike te kakav je potencijal na ovom tržištu. U brojnim slučajevima ti su roboti oduševili sa svojim mogućnostima, no isto tako modeli poput Spota djeluju i prilično zastrašujuće.

  Slika nije dostupna Roboti koji izvode akrobacije vas plaše? Pogledajte video koji pokazuje njihovu drugu stranu

Dok roboti Boston Dynamicsa mogu svašta - trčati, raditi salto i nositi palete, oni ne mogu letjeti. S tom mogućnosti može se pohvaliti jedan drugi robot - Leonard (LEgs ONboARD drOne), odnosno Leo. Znanstvenici s Kalifornijskog tehnološkog instituta (Caltech) koji su ga razvili za njega kažu kako je to kombinacija robota s nogama i drona, a inspiraciju za njegov razvoj dobili su od ptica. Naime, dok se ptice savršeno snalaze u zraku, one mogu i hodati i skakutati pa su nešto slično pokušali napraviti i na Caltechu.

Rezultat njihova projekta jest prototip LEO koji, dakle, može hodati i letjeti, a čak se može kretati i po žici i voziti skateboard. Iako sve to ne izgleda toliko savršeno i tečno, iz Caltecha kažu da je ovo prvi robot koji za kretanje koristi i noge, ali i pogon putem propelera kako bi postigao dobar stupanj kontrole nad svojim balansom.

Sa svojim mogućnostima, Leo dodatno briše granice između humanoidnih robota i dronova te se svojim pokretima bez problema može prilagoditi svakom terenu. Sljedeći korak pri njegovom razvoju su opcije autonomnog kretanja, kako bi se uspješno sam mogao kretati i izbjegavati prepreke.

  Slika nije dostupna Parkour nije nikakav problem: Pogledajte kakve akrobacije mogu izvoditi roboti Atlas

Zanimljivo, tim znanstvenika koji rade na Leu smatra kako bi sa svojim mogućnostima hodanja i letenja, ovo mogao biti idealan robot za korištenje na Marsu, a koncept bi mogli napraviti na temelju helikoptera Ingenuity.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti