Predstavljena Hrok ESG platforma razvijena u suradnji s bankama

Banke će koristiti podatke u cilju kvalitetnog upravljanja rizicima te uspostavljanja ili praćenja poslovnog odnosa s podnositeljem ESG podataka, sukladno regulatornim zahtjevima.

Martina Čizmić | 22.04.2024. / 14:10

Tamara Perko (Foto: Rarko Mavar)

 U Zagrebu je danas predstavljena ESG platforma koju je razvio Hrok u suradnji s vodećim bankama u Hrvatskoj. Na ESG platformi dostupan je jedinstveni upitnik za prikupljanje i pružanje podataka o okolišnom, društvenom i korporativnom upravljanju.

ESG upitnik može bez naknade popuniti svaka pravna osoba, neovisno o industriji, veličini ili (ne)obvezi izvještavanja u skladu s važećim uredbama ili direktivama Europske unije, a banke će podatke koristiti u cilju još kvalitetnijeg upravljanja rizicima te uspostavljanja ili praćenja poslovnog odnosa s podnositeljem ESG podataka, sukladno regulatornim zahtjevima.

Banke su u suradnji s Hrok-om predano radile na razvijanju jedinstvenog ESG upitnika usmjerenog na doprinos globalnim ciljevima održivosti. Prednost upitnika je što će značajno olakšati nefinancijsko izvještavanje za poduzetnike prema bankama, budući da će ga banke koristiti u kreditnim procesima. Cilj je bio omogućiti klijentima, koji imaju poslovne odnose s više banaka, da nemaju obvezu ispunjavati ispunjavati različite upitnike, istaknula je Tamara Perko, direktorica HUB-a,

ESG upitnik dostupan je ovdje te osigurava učinkovitu i sigurnu razmjenu podataka za banke, druge kreditne i financijske institucije te sve ostale pravne osobe. Platforma omogućava centralizirano podnošenje ESG podataka, čime se eliminira potreba za dupliciranjem istih informacija. Ovo značajno pojednostavljuje procese i štedi vrijeme svih uključenih strana. Cilj inicijative je poboljšati upravljanje rizicima kroz jasniji i transparentniji pristup ključnim podacima.

Regulatorni okvir održivosti u EU zahtijeva od banaka razvoj financijskih proizvoda koji podržavaju održivost, kao i unaprjeđenje poslovnih procesa za efikasno upravljanje okolišnim, društvenim i upravljačkim utjecajima i rizicima. Ove mjere uključuju kontinuirano praćenje i provedbu ESG kriterija. U doba u kojem društveni i ekološki izazovi izravno utječu na financijske rezultate, financijski sektor EU-a primjenjuje ESG izvještavanje kao alat za promicanje pozitivnih promjena, postavljajući nove standarde za odgovorno ulaganje i korporativno upravljanje.

ESG platforma je plod savršene kombinacije akumuliranog iskustva Hroka u sigurnom upravljanju povjerljivim informacijama i digitalnih alata najnovije generacije fokusiranih na korisnika i njihovo iskustvo. a.. Cjelokupna poslovna zajednica pod sve većim je pritiskom što regulatornih, što poslovnih očekivanja za kvalitetnijim i vjerodostojnijim praćenjem ispunjenja ESG ciljeva. Dostupnost pouzdanih, ažurnih i točnih ESG podataka stoga postaje područje od iznimne važnosti. Standardizirani upitnik na Hrok ESG platformi nudi vrlo moćan i efikasan alat na raspolaganju poslovnoj zajednice te revolucionira proces prikupljanja pokazatelja i upravljanja podataka o održivosti za sve dionike na tržištu, zaključio je Viktor Pavlinić, direktor Hrok-a.

 

Podsjećamo, nefinancijsko izvještavanje u skladu s EU regulativom postalo je obavezno za velike poduzetnike koji su subjekti od javnog interesa te imaju više od 500 zaposlenika, a u idućim godinama će postati obavezno i za ostale velike poduzetnike te male i srednje poduzetnike koji su izlistani na burzi. Europska unija, unutar Europskog zelenog plana, teži postizanju cilja da do 2050. postane prvi klimatski neutralan kontinent, uz smanjenje emisija stakleničkih plinova za najmanje 55% do 2030. u odnosu na 1990., podržavajući time Pariški sporazum. U skladu s tim, uvođenje Direktive o korporativnom izvješćivanju o održivosti (CSRD) dodatno jača angažman EU-a za nefinancijsko izvješćivanje. CSRD proširuje opseg i poboljšava kvalitetu objavljivanja podataka o održivosti, obvezujući financijske institucije da pruže sveobuhvatne i pouzdane informacije o svojoj ESG izvedbi i utjecaju.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti