Predviđanje koje se mnogima neće svidjeti: Vjerojatno ćemo morati primiti i četvrtu dozu cjepiva protiv COVID-19

Ako to uspijemo ostvariti, mislim da će nam to omogućiti da se zaista vratimo u stari način života, rekao je Bourla.

Martina Čizmić | 15.03.2022. / 11:30

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Šef Pfizera, Albert Bourla, procjenjuje kako će svi morati primiti i četvrtu dozu cjepiva protiv COVID-19, kako bi se mogli boriti protiv infekcije. Ali ima i nešto dobrih vijesti.

U razgovoru za CBS-ovu emisiju Face the Nation, Bourla je rekao kako je Pfizer predao podatke američkoj Agenciji za lijekove i hranu, koji ukazuju na to da je i četvrta doza - nužna.

Zaštita koju dobivate trećom dozom je dovoljno dobra, zapravo prilično dobra što se hospitalizacije i smrti tiče. No, nije toliko dobra protiv infekcije, rekao je Bourla.

Slika nije dostupna Vjerojatno ćemo se protiv korone morati cijepiti svake godine: "Iznimno je važno smanjiti broj ljudi koji se mogu zaraziti"

Njegova izjava i nije toliko iznenađujuća. Naime, američki Centar za kontrolu bolesti (CDC) prošlog je mjeseca objavio studiju koja također sugerira potrebu za četvrtom dozom. U studiji se navodi kako zaštita koju pružaju mRNK cjepiva (kakvo je Pfizerovo), slabi nakon četiri mjeseca.

Prema njihovim podacima, učinkovitost cjepiva u sprječavanju hospitalizacije je 91 posto, u prva dva mjeseca od primitka treće doze. No, nakon toga opada i dolazi u prosjeku na 78 posto četiri mjeseca od cijepljenja.

Unatoč tome, Bourla je najavio kako u Pfizeru rade na razvoju novog cjepiva koje bi trebalo pružati zaštitu od svih varijanti koronavirusa, ali i produljiti trajanje zaštite na barem godinu dana.

Ako to uspijemo ostvariti, mislim da će nam to omogućiti da se zaista vratimo u stari način života, rekao je Bourla.

Istaknuo je kako bi se tehnologija koja je korištena za stvaranje cjepiva protiv COVID-19, ubrzo mogla koristiti i za stvaranje drugih cjepiva te za liječenje genetskih bolesti.

Slika nije dostupna Direktor Pfizera uvjeren: "Novi koronavirus neće nestati, ali bi mogao postati poput gripe. Ako budemo na vrijeme otkrivali mutacije"

Uvjeren je da bismo u budućnosti mogli dobiti cjepivo koje će možda moći pomoći u liječenju raka.

Trenutno se vrše brojna istraživanja koja su fokusirana na to da, koristeći mRNK, naučimo naš imunološki sustav da napada stanice raka u tijelu, prepoznaje ih kao neprijatelje i napada ih. Ako se to pokaže uspješnim, to bi moglo unijeti revoluciju u cijelo područje, ističe Bourla, ali i dodaje kako ćemo morati pričekati nekoliko godina kako bi znanstvenici utvrdili jesu li uspjeli ili ne.

Izvor: CBS

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti