Nakon što je otkriveno da je pročelnik Upravnog odjela grada Đakova uplatio 50 tisuća eura na račun prevaranta koji se u mailu predstavio kao gradonačelnik, na internetu i društvenim mrežama brojni korisnici komentirali su kako takvih stvari ima "samo kod nas". Iako je pogreška nevjerojatna i zaista nema opravdanja za takvo postupanje s javnim novcem jer je bio dovoljan samo jedan telefonski poziv (koji nije napravljen) da bi se prijevara otkrila, takve se stvari ipak ne događaju samo kod nas.

Na slične, ali puno sofisticiranije i bolje pripremljene prijevare, nasjele su i brojne velike kompanije, a jedan je prevarant iz Litve između 2013. i 2015. oštetio internetske gigante Google i Facebook za čak 123 milijuna dolara.

Evaldas Rimasauskas, sada 50-godišnjak, sa zaposlenicima Googlea i Facebooka kontaktirao je s adrese koja je slična adresi e-pošte kompanije Quanta, partnerske kompanije i proizvođača hardvera koji se koriste u podatkovnim centrima i s kojima i inače Google i Facebook surađuju. On je koristio krivotvorene dokumente i račune i slao ih u ime Quante, zahtijevajući uplatu za isporučene proizvode i usluge.

Zaposlenici ovih kompanija nasjeli su na prijevaru i počeli su uplaćivati novac na njegov bankovni račun koji je on dalje raspoređivao na račune koje je otvorio u drugim zemljama. U ovoj prijevari gore je prošao Facebook, s čijeg je računa prevarantu uplaćeno nevjerojatnih 100 milijuna dolara, dok je Google oštećen za 23 milijuna – postavlja se pitanje kako nitko tijekom skoro 3 godine nije otkrio prijevaru ovako velikih razmjera.

Rimasauskas je uhićen u Litvi početkom 2017. te je jučer na sudu u New Yorku priznao krivnju te mu prijeti kazna do 30 godina zatvora.

Na ZDnetu kažu kako je prije šest godina ovo bila nova vrsta prijevare na koju kompanije nisu bile spremne, dok je danas prilično učestala te su prošle godine iz FBI-a upozorili da su od kraja 2013. pa do kolovoza 2018. kompanije na ovaj način oštećene za više od 12 milijardi dolara.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju