Prijeti gašenje stranice: Tužba protiv jedne od najpopularnijih piratskih stranica

Podignuta je tužbu protiv jedne od najpoznatijih stranica za skidanje pjesama s YouTubea kako bi se zaštitila prava glazbenika i diskografa

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 28.09.2016. / 09:37

Borba protiv piratstva: Google uvodi promjene na tražilici

Nedavno objavljeno istraživanje o piratstvu pokazalo je kako sve više 'pirata', umjesto skidanja pjesama s klasičnih piratskih stranica, koristi alate za stream ripanje, odnosno skidanje pjesama s online izvora i njihovu pohranu na računala ili mobilne uređaje. Pjesme mogu skidati putem softvera instaliranog na računala ili putem posebnih stranica u koje je samo potrebno upisati adresu s YouTubea i pjesma će se u mp3 ili sličnom formatu brzo skinuti na računalo ili mobilne uređaje. Čak polovica mladih između 16 i 24 godine koristi takve alate tako da se danas više pjesama (ilegalno) skida s YouTubea i sličnih servisa nego skidanjem s piratskih stranica. Diskografi i glazbena industrija odlučili su reagirati na ovaj problem te je velika koalicija vodećih diskografskih kuća podigla tužbu protiv najpoznatije stranice za skidanje pjesama s YouTubea kako bi 'zaštitili prava glazbenika i diskografa'.

UMG Recordings, Capitol Records, Warner Bros, Sony Music, Arista Records, Atlantic Records i druge kompanije na sudu u Kaliforniji podigle su tužbu protiv stranice YouTube-MP3 (YTMP3) u kojoj tvrde kako se na ovoj stranici brzo i jednostavno audio zapisi izdvajaju iz videozapisa s YouTubea, konvertiraju i MP3 format, kopiraju i pohranjuju na servere YTMP3-a te se kopije tih audio datoteka sa svojih servera distribuiraju korisnicima u SAD-u, omogućujući korisnicima njihovu pohranu na računala, tablete i pametne telefone. U tužbi se navodi kako je YouTube-MP3 jedna od najpopularnijih stranica u svijetu te kako njen vlasnik, njemačka kompanija PMD Technologies, ostvaraju velike zaradu kršeći autorska prava glazbenika 'i ubiru plodove njihovog mukotrpnog rada'. Među inim, u tužbi se zahtjeva zabrana djelovanja ove stranice i daljnje kršenje autorskih prava, kao i gašenje YouTube-MP3 domene. 'Vrijeme je za zaustavljanje ilegalnih stranica koje okreću bogatstvo kradući novac glazbenicima i diskografima.

Ljubitelji glazbe sada imaju pristup velikoj količini glazbe zahvaljujući legalnim streaming servisima, no takvi servisi mogu opstati samo ako pokrenemo akciju protiv crnog tržišta', komentirao je ovu tužbu izvršni direktor BPI-a Geoff Taylor.  

Izvor: Torrent Freak

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti