Privatni električni zrakoplov s vertikalnim uzlijetanjem

Električni VTOL zrakoplov kao alternativa Jet Setu...

Monika Nožić Monika Nožinić | 09.05.2016. / 10:09

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Inženjeri njemačke kompanije Lilium Aviation, osnovane uz financijsku potporu Europske unije i Europske svemirske agencije, na tržište namjeravaju lansirati električnu letjelicu namijenjenu privatnom prijevozu putnika.

Zrakoplov Lilium zamišljen je kao zrakoplov koji radi isključivo na električni pogon. Zahvaljujući mogućnosti vertikalnog uzlijetanja i slijetanja, osim zrakoplovnih pisti, može koristiti i heliodrome pa inženjeri vjeruju da će biti jako zanimljiv privatnom sektoru, a za njega su navodno već zainteresirani mnogi uspješni poduzetnici diljem svijeta.

Letjelica može letjeti maksimalnom brzinom od 400 km/h, s dva putnika i može podnijeti teret težine do 200 kg, a s jednim baterijskim punjenjem putnike će moći prevesti na maksimalnu udaljenost od 500 km.

Za sada još nije poznato kolika će mu biti cijena, ni kada bismo prvi prototip mogli vidjeti u zraku, a u ovom kratkom videozapisu možete vidjeti osnovna dizajnerska rješenja zanimljivog dvosjeda koji bi trebao predstavljati alternativu Jet setu.

Njegovo tiho letenje, asistencija računala pri upravljanju te mogućnost vožnje s licencom za sportskog pilota (LSA) čine ga idealnim zrakoplovom za rekreativno letenje na visini do 3 km.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti