Probajte i vi: Jeff Bezos izdvojio je jednu stvar koju svakodnevno radi, a važna je za njegov uspjeh

U današnjem užurbanom životu uopće ne bi bilo loše isprobati njegovu metodu.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 06.10.2024. / 09:08

Jeff Bezos i Lauren Sanchez (Foto: Afp)

O Jeffu Bezosu danas je manje-više sve poznato. Osnivač Amazona trenutačno je treća najbogatija osoba na svijetu koji na računima, odnosno u dionicama i drugim oblicima kapitala ima više od 200 milijardi dolara. Na internetu možemo naći brojne članke, a napisane su i različite knjige u kojima se piše o razlozima uspjeha takvih milijardera - od Stevea Jobsa preko Muska do Bezosa.

Većina njih dijeli neke zajedničke karakteristike poput upornosti, ponekad i iracionalne vjere u svoje proizvode i usluge i slično, a u čemu je jedna od tajni Jeffa Bezosa, odnosno njegova uspjeha, barem u posljednje vrijeme, objasnio je tijekom jednog govora u Economic Clubu.

Lansiranje Blue Originove rakete Blue Origin nastavlja s turističkim letovima u svemir nakon dvije godine pauze zbog incidenta u rujnu 2022. godine

Kao najvažniju stvar koju radi tijekom dana, a koja je ključna za njegov uspjeh, odnosno koja mu pomaže da se fokusira tijekom dana i donosi uspješne odluke te bude maksimalno produktivan, naglasio je svoju jutarnju rutinu koja prakticira godinama.

A ta rutina ne uključuje - ekrane. Umjesto da, čim se probudi, vrijeme provodi uz mobitel i računala, Bezos odlazi u - šetnju. To vrijeme koje provodi sam sa sobom i tijekom kojeg može u miru razmišljati, bez različitih ometanja, smatra iznimno važnim jer ga osvježava i priprema za naporni radni dan. Ubrzo nakon te šetnje, dok je svjež, opušten i pun energije, zakazuje prve sastanke te općenito najvažnije sastanke održava prije ručka. Do kraja radnog dana već je iscrpljen i jasno je kako mu koncentracija nije na najvišoj razini pa ako ima koji kasniji sastanak i njega prebaci za jutarnji termin sutra ujutro. Odmah nakon šetnje naravno.

Osim šetnje bez ekrana, naglasio je i još jednu važnu stvar, a to je - spavanje. Ustajem rano. I idem u krevet rano, objasnio je. Spava minimalno osam sati, što utječe na način njegova razmišljanja, ali i raspoloženja. Naravno, Bezos nije pokrenuo Amazon i ostvario veliki uspjeh svih ovih godina samo zato što je spavao i šetao, no smatra kako su mu te dvije stvari itekako pomogle da u dan uđe svjež i maksimalno koncentriran, što utječe i na donošenje važnih i uspješnih odluka.

Jeff Bezos i Lauren Sánchez Bezos napokon otkrio razloge napuštanja čelnog mjesta Amazona: "Nikad nisam napornije radio"

Kako je za Daily Mail objasnila terapeutkinja Maris Loeffler sa Stanforda, ranojutarnje, ali i općenito dugo skrolanje po telefonima, može negativno utjecati na ljude. Ako jedno jutro sat vremena skrolate po telefonu iz svog kreveta, taj će utjecaj biti minimalan, no ako isto radite svakog jutra, mjesecima i godinama, takva praksa može ostaviti negativne posljedice na mentalno zdravlje ljudi, na mogućnost učenja i pamćenja.

S obzirom na to da su takva upozorenja stručnjaka o pretjeranoj upotrebi mobitela česta, ne bi bilo loše isprobati Bezosovu taktiku i, ako je moguće, početak dana provesti u šetnji, odvojeni od ekrana, kako bi si razbistrili glavu i misli i onda prionuti na posao.

Izvor: Daily Mail

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti