Prodaja 5G telefona veća od očekivane

U Samsungu su očekivali da će tijekom prošle godine isporučiti oko 4 milijuna smartphonea s podrškom za 5G mreže, no zbog velike potražnje isporučili su 6,7 milijuna komada.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 03.01.2020. / 10:15

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Na mobilnom tržištu polako počinje tranzicija prema 5G mrežama koje nam, u odnosu na 4G, omogućuje manju latenciju i veće brzina surfanja mrežom. I mobilni operateri u Hrvatskoj testiraju 5G, a kada nam mreža nove generacije postane dostupna, za njezino korištenje bit će nam potrebni i telefoni koji će podržavati 5G.

Urednica Zima i Galaxy Fold RECENZIJA: Samsung Galaxy Fold - fleksibilni telefon koji svi žele, a samo će ga neki i imati

Samsung je prošle godine predstavio nekoliko takvih modela na tržištima diljem svijeta te su korisnicima dostupni modeli Galaxy S10 5G, Galaxy Note 10 Plus 5G, Galaxy A90 5G i, naravno, savitljivi Galaxy Fold 5G. Prve modele predstavili su u svibnju, a iz južnokorejske kompanije u rujnu su objavili da su do tada isporučili 2 milijuna mobilnih uređaja s podrškom za mobilne mreže nove generacije. Tada su predviđali da će do kraja 2019. godine isporučiti ukupno oko 4 milijuna telefona s podrškom za 5G, no potražnja korisnika iznenadila je i najveće optimiste u kompaniji.

Naime, iz Samsunga su objavili da su u 2019. isporučili 6,7 milijuna 5G pametnih telefona, dakle čak 2,7 milijuna više od predviđanja što je, naravno, odlična najava za ovu godinu u kojoj se može očekivati puno veća prodaja. Kao što je poznato, Samsung je vodeća kompanija na globalnom mobilnom tržištu, a dominiraju i na tržištu 5G telefona te su do studenog zauzeli 54 posto 5G tržišta, pohvalili su se jučer u službenom priopćenju za medije.

U odnosu na ukupnu prodaju telefona, riječ je o malom udjelu (npr. samo u trećem kvartalu Samsung je isporučio gotovo 80 milijuna smartphonea), no kako je riječ o tržištu koje je tek u svojim počecima te kako su dosadašnji modeli većinom bili skupi, jasno je kako će njihova prodaja tijekom ove, ali i sljedećih godina rasti velikom brzinom. Tako iz Goldman Sachsa predviđaju da će broj isporučenih 5G telefona ove godine iznositi čak oko 200 milijuna komada, s tim da će glavno tržište biti Kina.

Samsung Galaxy Note10 i Note10+ Napokon znamo koliko će nas koštati Samsung Galaxy Note10 i Note10+ i nije nam svejedno

Što se Samsunga tiče, u 2020. očekujemo predstavljanje novih modela mobilnih uređaja s podrškom za mobilne mreže nove generacije te iz kompanije kažu da možemo očekivati 5G telefone koji će imati bolje performanse, bit će još brži i još sigurniji.

Izvor: Cnet
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti