Prodavala gume na internetskom oglasniku pa ostala bez novca

Nakon što su joj s računa skinuli novac, mladi Rumunji uložili su ga u kriptovalute.

Martina Čizmić | 30.11.2022. / 14:16

Računalna prijevara, ilustracija (Foto: Getty Images)

Policija sve češće upozorava na prijevare na društvenim mrežama, a koje u većini slučajeva rezultiraju gubitkom veće količine novca. 

Takav je slučaj zabilježen i u Buzetu, gdje je 29-godišnjakinja prijavila prijevaru, iza koje su, kako otkriva policija, stajala dvojica rumunjskih državljana u dobi od 21 i 19 godina. 

Hakiranje: Ilustracija - 2 Ispovijest žrtve internetske prijevare: "Tražio sam da mi storniraju narudžbu i vrate sredstva, a onda su mi rekli..."

Kako su istaknuli iz policije, rumunjske državljane sumnjiči se da su 18. rujna preko društvene mobilne aplikacije kontaktirali 29-godišnjakinju koja je na internetskom oglasniku prodavala automobilske gume. Nakon što su dogovorili kupnju, poslali su joj lažnu poveznicu s oznakom dostavne službe gdje je oštećena unijela broj kartice i CVV broj te su joj s računa otuđili nekoliko tisuća kuna.

Također, utvrđeno je kako su počinitelji otuđeni novac uložili u kupnju kriptovaluta te su ga međusobno prebacivali putem platforme u cilju prikrivanja njegova nezakonitog podrijetla radi izbjegavanja kaznenog progona.

Internet kupovina, ilustracija 10 savjeta za sigurniju i ugodniju kupovinu na internetu

Policija još jednom upozorava građane da budu oprezni prilikom prodaje stvari na internetu te da ne otkrivaju svoje financijske podatke (kao što su broj kartice i CVV broj) nepoznatim osobama. 
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti