Na svom blogu Audio Silver Lining Edward James Bass pita se da li je Chrome OS nova budućnost produkcije glazbe temeljena na cloud-computingu.

Naime Chrome OS je operacijski sustav baziran na cloud-computing programskom rješenju.  Sigurno se pitate što je cloud-computing? Cloud-computing je novi i jeftiniji način korištenja programskih rješenja koja će se unajmljivati prema potrebi.

Što to znači? To znači da mi kao korisnik, odnosno klijent, preko svojeg klijentskog računala i određene aplikacije šaljemo neke ulazne podatke i naredbe što da se napravi sa tim podacima na udaljeni server  tj. računalski centar.

Taj računalski centar je sastavljen od mnoštva povezanih računala i posjeduje veliku procesnu moć. On će obraditi te podatke i poslati nam preko mreže određene izlazne podatke. Mi ustvari kao korisnik možemo unajmiti tu veliku procesorsku snagu koje naše kućno računalo ne posjeduje.

U slučaju glazbene  tehnologije Edwar James Bass nada se da bi se proizvođaći i prodavači mogli okrenuti prema ovakim cloud-computing programskim rješenjima.  Prednosti ovakvih rješenja su niža cijena programske podrške, njezina dostupnost sa svake lokacije, manji troškovi koji se tiču kupnje hardvera, dostupnost najnovije verzije te sprečavanje piratstva koje opterećuje glazbenu industriju zadnjih deset godina.

Također uvelike se vjeruje da će HTML5 i daljnji razvoj Flash platforme uskoro omogućiti glazbenim alatima, tj. programima koji su bazirani na web tehnologiji istu funkcionalnost kao i korisnicima PC i MAC programskih rješenja. Isto tako se vjeruje da bi ovakva rješenja mogla omogućiti jedinstvena glazbena iskustva, pošto se većina procesiranja više ne odvija lokalno na našem računalu, nego u moćnim računalnim centrima diljem svijeta.

Naravno ovdje bi moglo doći do problema sa samim kašnjenjima podataka kroz mrežu. No već postoje alati koji su pokazali da takva glazbena web rješenja mogu odlično funkcionirati. Jedna od tih rješenja su Soundation i Scratch Audio. No možda najveći naglasak na ono što tek dolazi daje web bazirani sekvencer Audiotool koji se može dobaviti u Google Chrome 'trgovini'.

Ovo je pozitivan znak da glazbena produkcija neće zaostati na ovakvim novim cloud-computing platformama kao što je Googleov operacijski sustav Chrome. Na nama je da pričekamo i vidimo što nam nosi budućnost produkcije glazbe na računalu.

Via [TNW]

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju