Proizvođač popularnih kocki predstavio izdanje namijenjeno posebnoj kategoriji graditelja

Za sad su setovi dostupni samo u engleskoj i francuskoj verziji, a početkom sljedeće godine bit će dostupni i u talijanskoj, njemačkoj i španjolskoj verziji.

Martina Čizmić | 25.08.2023. / 16:19

Lego kocke s brajicom (Foto: Lego)

Jedna od najpopularnijih igračka za male i velike, Lego kocke, predstavile su poseban set koji je namijenjen slijepim i slabovidnim osobama. Kako su priopćili iz Lega, LEGO Braille Bricks posebno su osmišljene kocke s brajicom, namijenjen starijima od šest godina, ali i svima onima koji se žele upoznati s brajicom kod kuće. 

Za slijepu i slabovidnu djecu, kao i za odrasle, bitno je ako mogu podijeliti svoje putovanje učenja brajice s ljudima koje najviše vole. Za zajednicu slijepih, brajica nije samo opismenjavanje, to je naš ulazak u neovisnost i uključenost u ovaj svijet, a dostupnost LEGO Brailleovih kockica široj javnosti veliki je korak naprijed u osiguravanju da će više djece htjeti učiti brajicu u prvo mjesto. A budući da se temelji na proizvodu koji mnoge obitelji već poznaju i vole, ovo je zaista poziv za sve članove obitelji da se zabave razvijajući taktilne vještine i upoznajući se s brajicom koristeći isti alat, istaknula je Martine Abel-Williamson, predsjednica Svjetskog saveza slijepih.

Iako LEGO kocke s brajicom postoje već dulje, do sad ih je Lego zaklada besplatno dijelila samo organizacijama specijaliziranim za obrazovanje djece s oštećenjem vida. Pozitivne reakcije djece i njihovih najbližih potaknule su danskog proizvođača igračaka da takve kocke učini i široko dostupne. 

Set se sastoji od 287 kockica u pet boja: bijela, žuta, zelena, crvena i plava, koje su u potpunosti kompatibilne s drugim Lego setovima. Izbočine na svakoj kocki raspoređene su tako da odgovaraju brojevima i slovima u brajevom sustavu, s ispisanom verzijom simbola ili slova.

Lego kocke s brajicom (Foto: Lego)

Set također uključuje dvije temeljne ploče za nadogradnju i dolazi u pakiranju s brajevim reljefom, a na Legovim internetskim stranicama dostupne su upute kako pričvrstiti i složiti kocke u različite oblike. 

Igra ima moć promijeniti živote; kada se djeca igraju, uče vitalne vještine za cijeli život, stoga smo bili oduševljeni prijemom koji su LEGO Brailleove kocke naišle u obrazovnim okruženjima. Preplavljeni smo tisućama zahtjeva da ih učinimo šire dostupnima, pa smo jednostavno znali da to moramo učiniti!, pojasnio je Rasmus Løgstrup, vodeći dizajner Lego grupe za Lego Brailleove kocke. Bilo je to fantastično putovanje suradnje s djecom, obiteljima i stručnjacima iz cijelog svijeta na razvoju proizvoda i online paketa aktivnosti. Naši su partneri također bili ključni u savjetovanju o tome koje boje treba koristiti za kockice, pakiranja proizvoda i digitalna iskustva kako bismo osigurali da je to optimizirano za osobe sa slabovidnošću i gubitkom vida. Znamo da je ovo snažna platforma za društvenu uključenost i jedva čekamo vidjeti kako obitelji postaju kreativne i zabavljaju se igrajući se brajicom zajedno.

Za sad su setovi dostupni samo u engleskoj i francuskoj verziji, a početkom sljedeće godine bit će dostupni i u talijanskoj, njemačkoj i španjolskoj verziji. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti