Pronađena još jedna periska, ovaj put kod Istre: Na stručnjacima je da utvrde o kojoj se vrsti točno radi

Svi koji u Jadranu primijete živu perisku njezinu lokaciju mogu dojaviti Zavodu za zaštitu okoliša i prirode.

Martina Čizmić | 19.06.2023. / 10:32

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Plemenite periske, školjke koje posljednjih godina gotovo izumiru u cijelom Sredozemlju, čini se, ipak pronalaze neke oaze u Jadranu.

Naime, nakon što je objavljeno da je pronađeno nekoliko primjeraka na jugu Hrvatske, pulski Aquarium objavio je kako je jedna živa periska pronađena pokraj Bumbišta (Banjole). 

Slika nije dostupna Dragocjen pronalazak: Kod Nina otkrivene još dvije žive plemenite periske

Slika nije dostupna Kod Kraljevske plaže u Ninu pronađena živa plemenita periska

Pronašli su je Aquariumovi suradnici iz Austrije Felix Hops i Sabine M. Probst iz DiveDickta na dubini od 17 metara. Zasad nije još poznato o kojoj se vrsti periske radi, pa su u pomoć pozvani stručnjaci s Prirodslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu i stručnjaci iz Španjolske. Pretpostavlja se da se radi o Pinni nobilis ili Atrini fragilis.

Kako ističu iz pulskog Aquariuma, u Jadranu trenutačno obitavaju tri vrste periski – Pinna nobilis, Pinna rudis, Atrina fragilis, a razlikovati ih se može prema boji i izgledu. 

Pinna nobilis trokutastog je oblika, zaobljena pri vrhu, a bodlje su nježne i gusto raspoređene, izraženije dok su mlađe. Odrasli primjerci mogu narasti do 120 centimetara. Atrina fragilis ima tanku i krhku ljušturu trokutastog oblika, ali za razliku od plemenite periske, ravnija je na vrhu i nema bodlje, već se mogu vidjeti koncentrične linije rasta, poput plemenite periske, a dosegne do 40 centimetara. Živi zakopana na pjeskovito-muljevitim dnima unutar livada morskih cvjetnica i vrlo je česta u Istri. Pinna rudis pak živi u pukotinama stjenovitog dna, ima robusnije bodlje na ljušturama smještene u pet do osam redova, crvenkaste ili smećkaste je boje i može narasti do 80 centimetara.

Slika nije dostupna VIDEO U Jadranu pronađena još jedna živa plemenita periska, otkrili je ronioci na Cresu

Sve tri vrste periski zakonom su zaštićene u Hrvatskoj i ne smiju se dirati. No, kako bi se radilo na njihovoj zaštiti i spašavanju, svi koji primijete žive primjerke mogu njihovu lokaciju prijaviti u sklopu akcije "Jeste li ih vidjeli?". Akcija se provodi tijekom cijele godine, no njezina važnost najviše dolazi do izražaja u ljetnim mjesecima, kada je povećana mogućnost uočavanja morskih organizama u njihovu prirodnom staništu.

Sve informacije o živim jedinkama plemenite periske, lokacijama na kojima ste ih opazili i fotografije mogu se dojaviti na mrežnim stranicama Zavoda za zaštitu okoliša i prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja ili na adresu vrste@mingor.hr.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti