Pronađena još jedna periska, ovaj put kod Istre: Na stručnjacima je da utvrde o kojoj se vrsti točno radi

Svi koji u Jadranu primijete živu perisku njezinu lokaciju mogu dojaviti Zavodu za zaštitu okoliša i prirode.

Martina Čizmić | 19.06.2023. / 10:32

Živi primjerak plemenite periske
Živi primjerak plemenite periske (Foto: Hrvatski veterinarski institut/Facebook)

Plemenite periske, školjke koje posljednjih godina gotovo izumiru u cijelom Sredozemlju, čini se, ipak pronalaze neke oaze u Jadranu.

Naime, nakon što je objavljeno da je pronađeno nekoliko primjeraka na jugu Hrvatske, pulski Aquarium objavio je kako je jedna živa periska pronađena pokraj Bumbišta (Banjole). 

Živi primjerak plemenite periske Dragocjen pronalazak: Kod Nina otkrivene još dvije žive plemenite periske

Živi primjerak plemenite periske Kod Kraljevske plaže u Ninu pronađena živa plemenita periska

Pronašli su je Aquariumovi suradnici iz Austrije Felix Hops i Sabine M. Probst iz DiveDickta na dubini od 17 metara. Zasad nije još poznato o kojoj se vrsti periske radi, pa su u pomoć pozvani stručnjaci s Prirodslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu i stručnjaci iz Španjolske. Pretpostavlja se da se radi o Pinni nobilis ili Atrini fragilis.

Kako ističu iz pulskog Aquariuma, u Jadranu trenutačno obitavaju tri vrste periski – Pinna nobilis, Pinna rudis, Atrina fragilis, a razlikovati ih se može prema boji i izgledu. 

Pinna nobilis trokutastog je oblika, zaobljena pri vrhu, a bodlje su nježne i gusto raspoređene, izraženije dok su mlađe. Odrasli primjerci mogu narasti do 120 centimetara. Atrina fragilis ima tanku i krhku ljušturu trokutastog oblika, ali za razliku od plemenite periske, ravnija je na vrhu i nema bodlje, već se mogu vidjeti koncentrične linije rasta, poput plemenite periske, a dosegne do 40 centimetara. Živi zakopana na pjeskovito-muljevitim dnima unutar livada morskih cvjetnica i vrlo je česta u Istri. Pinna rudis pak živi u pukotinama stjenovitog dna, ima robusnije bodlje na ljušturama smještene u pet do osam redova, crvenkaste ili smećkaste je boje i može narasti do 80 centimetara.

Živi primjerak plemenite periske VIDEO U Jadranu pronađena još jedna živa plemenita periska, otkrili je ronioci na Cresu

Sve tri vrste periski zakonom su zaštićene u Hrvatskoj i ne smiju se dirati. No, kako bi se radilo na njihovoj zaštiti i spašavanju, svi koji primijete žive primjerke mogu njihovu lokaciju prijaviti u sklopu akcije "Jeste li ih vidjeli?". Akcija se provodi tijekom cijele godine, no njezina važnost najviše dolazi do izražaja u ljetnim mjesecima, kada je povećana mogućnost uočavanja morskih organizama u njihovu prirodnom staništu.

Sve informacije o živim jedinkama plemenite periske, lokacijama na kojima ste ih opazili i fotografije mogu se dojaviti na mrežnim stranicama Zavoda za zaštitu okoliša i prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja ili na adresu vrste@mingor.hr.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti