Protagonistica popularne videoigre "oživjela" na drevnoj utvrdi Medvedgrad

Kostim koji je dobro poznat gamerima, "oživjeli" su pomoću cijelog niza različitih tehnika, među kojima je i 3D printanje.

Martina Čizmić | 03.07.2023. / 12:20

Galerija

Oživjeti lik iz popularne videoigre nije nimalo lako, no studenti sa zagrebačkog Tekstilno-tehnološkog fakulteta pokazali su kako je uz puno rada i kreativnosti to pak moguće. 

U suradnji s PlayStation Hrvatska još su 2022. godine krenuli u projekt izrade replika kostima glavne junakinje iz poznate videoigre Horizon Forbidden West. Ta je suradnja nastavljena i ove godine izradom kostima Freye iz akcijskoj-avanturističke igre God of War Ragnarök.

Freya je nordijska božica - vrlo kompleksan lik i jaka žena i ratnica. Zato je tim Tekstilno-tehnološkog fakulteta vrlo brzo odlučio da između velikog broja zanimljivih likova igre God of War Ragnarök izradimo baš Freyin kostim, izjavila je prilikom predstavljanja voditeljica projekta, izv. prof. Irena Šabarić sa Tekstilno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Prvi kostim koji smo radili s PlayStation Hrvatska je postigao izuzetan uspjeh i Tekstilno tehnološki fakultet ga je prikazao na nizu prezentacija diljem Hrvatske. Kroz projekt i suradnju s PlayStation Hrvatska omogućujemo studentima da tijekom studija unaprijede tehnike, pokažu dodatnu dozu kreativnosti uz korištenje različitih prirodnih materijala te kombiniranje šivanja i modernih tehnika poput 3D ispisa dodatne opreme i ukrasnih elemenata koji su sastavni dio kostima, naglašava izv. prof. Šabarić i dodaje kako su ove godine studenti fakulteta dobili podršku Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu gdje su studenti „isprintali“ dio 3D elemenata potrebnih za izradu kostima.

Uz vodstvo izv. prof. dr. sc. Irene Šabarić, predstojnice Zavoda za dizajn tekstila i odjeće, projekt su mentorirale i mag. ing. techn. text Franka Karin, asistentica na Zavodu za dizajn tekstila i odjeće uz podršku dr. sc. Beti Rogina-Car, stručne suradnice koja se pridružila timu kako bi pomogla svojim znanjem i iskustvom.

Kostim Freye - 10 (Foto: Nika Mokoš)

Vidjevši kostim od prošle godine studenti su s oduševljenjem prihvatili izazov izrade novog kostima. Izrada Freyinog kostima bila je vrlo zahtjevna jer su se svi detalji morali izrađivati ručno. Svaki kostim je drugačiji i zahtjeva i učenje novih vještina, tako su studentice ovaj put radile uzorke na torbici od kože i dijelu kostima paljenjem, što do sada nismo radili i koristili smo brusni papir kako bismo postarali dijelove kostima. Plašt od konopca je bio posebno izazovan jer smo morali proučiti i smisliti način kako da to izvedemo što sličnije kostimu jer na crtežu sve stoji na svom mjestu dok u realnom svijetu treba smisliti način da se kom ad izradi i da funkcionira na ispravan način. Za tisak na tekstil studenti su izradili posebne šablone s uzorcima i pomoću tih šablona otisnuli uzorke na tekstilu kostima, pojasnila je Franka Karin, jedna od mentorica projekta.

Ove godine projektnom timu su se pridružili studenti Kostimografije što je omogućilo bolju suradnju i povezivanje studenata.

Na izradi kostima su sudjelovali sadašnji, ali i bivši studenti i studentice diplomskog studija Industrijskog dizajna odjeće - Tena Omerović, Nikolina Tufekčić, Klara Ergović, studentice diplomskog studija Industrijskog dizajna tekstila Dea Babajko i Sanja Vučković i studenti diplomskog studija smjera Kostimografija - Laura Ana Zdunić, Ana Jančiković, Ana Roko, Mirta Baranić, Nikolina Manda Šarić, Jana Friščić i Josip Đerek u sklopu kolegija Projektiranje odjeće.

Osim što je sudjelovala u izradi kostima, studentica diplomskog studija smjera Kostimografija Laura Ana Zdunić je u ulozi modela ove godine stala i pred kameru fotografkinje Nike Mokoš jer je dobila čast da nosi kostim Freye koji je izradila zajedno sa svojim kolegama.

Kao studenticu kostimografije zaintrigirala me ideja o cosplayu koja dolazi od spoja riječi „costume“ i „play“. Ovaj kreativan projekt ostat će mi kao jedna divna uspomena timskog rada i ono najvažnijeg - zabave i znanosti, izjavila Laura Ana Zdunić koja je stala pred kamere i odradila snimanje na drevnoj utvrdi Medvedgrad iznad Zagreba. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti