Što znači prva budućnosnica na bitcoin i kakav će biti njezin utjecaj na najpoznatiju kriptovalutu?

Bitcoin na američku burzu stigao u velikom stilu.

Monika Nožić Monika Nožinić | 12.12.2017. / 18:55

Foto: Flickr

Nakon što je prije dva dana CBOE Global Markets, američka burza financijskih izvedenica, izdala prvu budućnosnicu (futures ugovor) na bitcoin, njezina vrijednost zabilježila je skok od čak 26% u prvih nekoliko sati svog prvog pojavljivanja u ponudi burze. Sljedeći tjedan, točnije 18. prosinca, istu stvar će učiniti i burza CME Group, što znači da se sada napokon i na Wall Streetu može na siguran način ulagati u najpoznatiju kriptovalutu na svijetu.

Što je to futures?

Bitcoin futures zapravo je ugovor kojim se kupuje ova kriptovaluta. Trgovanje futures ugovorima opcija je za investitore koji imaju iskustva s trgovanjem proizvoda i njegovim derivatima koji su specifični po tome da im se cijena često mijenja. Ovakav je način trgovanja riskantan i privlači uglavnom investitore koji su voljni riskirati, a takav je zasigurno i svaki investitor u bitcoin.

Futures su financijski ugovori u kojima prodavači i otkupljivači trguju sredstvima po fiksnim cijenama i datumima. Ovakav oblik trgovanja uglavnom se koristi za trgovanje obveznicama, valutama, kapitalnim indeksima ili nekakvom robom.

Prednosti futures trgovanja?

Kod ovakvih je ugovora ideja da trebate investirati mali postotak ukupne cijene sredstva kojima trgujete, što može jako povećati dobitke, ali i gubitke od inicijalnog uloga.

Postoji nešto što se zove depozit iliti inicijalna margina, koji se postavi za svaki futures ugovor od strane burze ili institucije preko koje se trguje. Minimalni iznos inicijalne margine obično se kreće između 5 i 10% vrijednosti ukupnog ugovora.

Kada ugovor istekne, odnosno kada dođe do dana kada ste prema njemu dogovorili razmjenu, bit će vam refundiran inicijalni depozit, zajedno s razlikom, ako ste profitirali ili će vam se depozit smanjiti za iznos, ako ste izgubili. Na ovaj način, investitor s malom ulaznom investicijom može profitirati od cjelokupnog ugovora.

Kad je riječ o utjecaju futures ugovora na cijenu najpoznatije kriptovalute, CBOE ne bi trebao puno utjecati na cijenu bitcoina, koji je rastao i prije i još uvijek raste.

Futuresi su samo omogućili da veliki igrači potpuno legalno zarađuju novac na temelju bitcoina. Velika je razlika kod investitora koji uistinu kupuju bitcoine i ovih sa CBOE, jer je cilj ovih prvih imati što više bitcoina, a investitori na CBOE žele imati više dolara (a ne bitcoina) na temelju oklada kakva će cijena bitcoina biti. Mali broj tih investitora će uistinu kupiti pravi bitcoin i samim time povećati kapitalizaciju. Utječe na cijenu samo zbog hypa koji se stvorio pa ovi prvi investitori kupuju više jer misle da dolazi institucionalni kapital u bitcoin, a zapravo taj kapital neće ući u kriptotržiste, kaže Alen Huskanović s Hrvatskog Bitcoin Portala

Ako se pitate postoji li mogućnost pada zbog uvođenja futures ugovora, kriptotržište je trenutno u tzv. divljem zapadu i sve je moguće.

Ako dođe do pada, to će morati biti pod utjecajem medija ili nečega drugoga, a ne direktno zbog trgovanja na CBOE, istaknuo je Alen. 

Najavljeno shortanje bitcoina pogoduje onima koji se bave rudarenjem bitcoina jer će na taj način moći uložiti x% zarade u okladu protiv bitcoina. Ako bitcoin padne, a rudari imaju operativne troškove, električnu energiju i slično, taj pad bi ih mogao izbaciti iz poslovanja zbog negativnog cash flowa. Sa shortanjem bi se mogli jako brzo oporaviti jer dobivaju i kada bitcoin raste, ali i kada pada.

Što se tiče shortanja u smislu da se obrusi cijena bitcoina, mislim da to nije realno. To znači da bi se neki veliki igrač preko CBOE trebao okladiti u pad cijene i zatim prodati VELIKI broj bitcoina da bi se cijena srušila. Kapitalizacija je već toliko velika da 50-100 milijuna dolara ne bi napravilo značajan utjecaj, a nema puno osoba koje imaju veće iznose u bitcoinu, a još manje ima osoba koje imaju veće iznose i žele se upustiti u ovakvu avanturu. Sumnjam da će netko tko trguje na CBOE ići kupovati abnormalne količine BTC-a samo da bi mogao obrusiti cijenu i dobiti na futures ugovorima. Iako, realno, teoretska šansa postoji, ne vjerujem da će se nešto takvo dogoditi, optimističan je Alen.

Više informacija o bitcoin futures, bitcoinu i općenito kriptovalutama možete saznati na HBP-u.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti