NASA je među tisućama izabrala baš nju: Mlada Koprivničanka Tara putuje u Houston!

Sjajna vijest stiže iz Koprivnice. Mlada maturantica Gimnazije Fran Galović, Tara Knežević, prva je Hrvatica u NASA-inoj Ljetnoj školi. Tara u američki Houston putuje nakon što je odabrana u 50 najboljih u konkurenciji tisuća prijavljenih iz cijelog svijeta.

Ivan Forjan | 12.03.2018. / 20:46

12.03.2018.
Tara Knežević (Foto: Dnevnik.hr) - 2 (Foto: DNEVNIK.hr)

Poslati čovjeka gdje još nikada nije kročio. Misija je to mlade Koprivničanke Tare Knežević, koja za četiri mjeseca putuje u Houston. U NASA-inoj ljetnoj školi smišljat će kako čovjeka poslati na Mars.

"Neka su nagađanja da bi već 2022. mogli trebati neke jače rakete, odnosno letjelice. Ja se nadam da ću biti u timu koji osmišljava raketu koja ide tamo, a još se veselim upoznati vršnjake iz cijelog svijeta, vidjeti kako oni razmišljaju", rekla je Tara.

Tara će o putu na Crveni planet mozgati s još 49 najtalentiranijih srednjoškolaca iz cijelog svijeta. NASA-ina testovi bili su iscrpni, pogotovo usmeni dio.

"Očekivala sam troje, četvero ljudi, i kad je počeo razgovor, preda mnom je bilo 12 ljudi. Malo mi je bio šok. Shvatila sam da im je jako bitna kreativna strana, naše ideje, naša razmišljanja i naša otvorenost prema drugim ljudima i kulturama", kaže Tara.

Inače odlična učenica, ova 17-godišnjakinja u Houstonu će provesti dva tjedna. Tamo je čeka vojnička disciplina, učenje i rad na projektima.

"Poznajem je kao talentiranu učenicu koja se ne boji ničega. Naš sustav ima ljude koji su spremni talentirane učenike poslati da budu konkurentni bilo gdje u svijetu, pa i u NASA-i", rekao je Vjekoslav Robotić, ravnatelj Gimnazije Fran Galović u Koprivnici.

Po povratku iz Amerike Taru čekaju upisi na fakultet, a nakon toga, tko zna - možda i radno mjesto u američkoj svemirskoj agenciji.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti