Prvi kamion „nove generacije“ na američkim cestama

U posljednje dvije godine mnogo se govorilo o automobilima za čiji rad nije potreban ljudski faktor. Jedan od prvih proizvođača takvih automobila (naravno prototipa) bio je Njemački Audi.

Zimo Zimo Nino Krstačić | 06.05.2015. / 12:00

Prvi kamion „nove generacije“ na američkim cestama

U posljednje dvije godine mnogo se govorilo o automobilima za čiji rad nije potreban ljudski faktor. Jedan od prvih proizvođača takvih automobila (naravno prototipa) bio je Njemački Audi.

Kako vrijeme postepeno odmiče i Internetski div Google dao se u „izradu“ istog tipa automobila, no ovo nisu jedina dva proizvođača koji sada zastupaju takav koncept vožnje, bez ljudskog faktora. Među njima se etablirao i Mercedes koji je svoje predstavljanje automobila nove generacije imao na CES-u u Las Vegasu ove godine, ali sada ne želimo ponovno navoditi principe rada i samu kvalitetu (sigurnost) takvih automobila, već želimo kazati kako američkim cestama više ne voze samo obični kamioni, koje svi dobro poznajemo.

Od sada američkim cestama voze i kamioni (odnosno za sada samo jedan primjerak) Daimler kamiona. Glavna posebnost navedenog kamiona je u tome što on uz pomoć svojeg hardvera (kamera i senzora) te softvera koji je smješten na vanjskim i unutarnjim predjelima kamiona, pruža nadzor i kontrolu nad prometom. Sustav kamera i GPS navigacije samostalno može odrediti brzinu, putanju odnosno njezino praćenje i sam sustav kočenja. Sustav koji je zadužen za poluautomatsku upravljanje Daimler kamionom naziva se „Highway Pilot system“. Bez obzira na sve značajke koje dolaze pri kontroli vožnje, ovdje i dalje postoji potreba za ljudskim faktorom (vozačem) za volanom.

Ovoga puta vozač se nalazi u ulozi poput one planiranja putovanja, određivanja zaustavnih točaka te mnogih omanjih značajki koje nisu i manje važne. Sigurni smo kako će sada mnogi od vas reći da je upravo Mercedes već predstavio prvi koncept sličnog kamiona, jest ali on još uvijek nema licencu (dozvolu) za pristup cestama. Dok Daimler istu i posjeduje. Za sada se radi o dozvoli kretanja potonjeg kamiona cestama SAD-a u Nevadi, dok bi u skorašnje vrijeme ono bilo prošireno i na druge savezne države.

Prema pisanju portala Engadget, Daimlerov kamion prvo je morao proći opsežna testiranja na stazi Hockenheim u Njemačkoj. Da budemo precizniji morao je preći preko 16,000 kilometara, da bi mogao dobiti licencu za vožnju cestama Nevade. Za sada iz Daimlera nisu naveli hoće li ovakav primjer kamiona krenuti u proizvodni proces, odnosno po kojoj cijeni bi istih kamion mogao i biti. Znamo kako će nakon ovog „podviga“ i mnogi drugi proizvođača kamiona, krenuti ka istim testiranjima. Biti će zasigurno zanimljivo vidjeti tko će od proizvođača prvi na tržištu predstaviti kamione koji mogu posve samostalno voziti ili makar polu samostalno kao što je to u ovom slučaju Daimler napravio.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti