Pusa iz Rusije: "Želiš li me vidjeti golog?"

Nadolazeći ruski zračni sajam MAKS 2021 upravo je postao nekoliko puta zanimljiviji, a sve zahvaljujući setu fotografija koje su se pojavile na društvenim mrežama.

Branimir Vorša | 16.07.2021. / 10:35

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Na društvenim mrežama pojavile su se fotografije koje, čini se, prikazuju uvelike najavljivani drugi po redu ruski borbeni zrakoplov pete generacije lake do srednje kategorije. Ili barem njegovu maketu u punoj veličini. Prethodne najave ukazivale su na to da bi službeno mogao biti prikazan javnosti na zračnom sajmu MAKS 2021, koji bi se trebao održati idući tjedan na međunarodnom aerodromu Žukovski pored Moskve.

Spomenute fotografije prikazuju novi borbeni zrakoplov upravo na aerodromu Žukovski, a obzirom na to da je prekriven, može mu se nazreti tek generalni oblik trupa, ali se jasno ističu dva karakteristična i u stranu nagnuta vertikalna stabilizatora na repu. Je li riječ o jednomotornom ili dvomotornom dizajnu, prema tim fotografijama nemoguće je ocijeniti. Je li riječ o novom Suhoju ili MiG-u, također se prema fotografijama ne može reći.

Na jednoj od fotografija u pozadini vidi se veliki hangar prekriven transparentima na kojima piše "Šah-mat", što bi, čini se, moglo biti i ime tog novog zrakoplova.

Set od četiri fotografije prvo se pojavio na ruskoj društvenoj mreži Vkontakte, a fotografije su potpisane s "V3tritium" umjetničkim imenom fotografa. No na Instagramu je također osvanula jedna fotografija, potpisana imenom fotografa Vlad Vinogradoff/Vetritium.

Ruski Rostec jednu je od fotografija pretvorio u svojevrsni meme s porukom Želiš li me vidjeti golog? i uz emotikon poljupca pored tog pitanja.

Fotografije su se pojavile zapravo samo nekoliko dana nakon što je ruski United Aircraft Corporation (organizacija koja okuplja sve najveće ruske zrakoplovne kompanije) na svojem Twitteru objavio kriptičan status.

"Sve je lakše nego što se čini. #checkmate. Čini se da nešto dolazi", piše u njihovu statusu objavljenom 11. srpnja.

Postoji i internetska stranica koju je napravio Rostec i koja odbrojava dane i sate do prezentacije, a u pozadini odbrojavajućeg sata nalazi se šahovska figura konja (knight), koja je očito simbol novog zrakoplova.

Dva dana kasnije, 13. srpnja, objavljen je i video u kojem je jasno vidljivo prema kojim međunarodnim partnerima Rusi ciljaju s tim zrakoplovom jer se u videu pojavljuju piloti Ujedinjenih Arapskih Emirata, Indije, Vijetnama i Argentine.

Bilo kako bilo, zračni sajam MAKS 2021 upravo je postao kudikamo zanimljiviji prije samog početka te će zasigurno privući dodatnu pažnju zbog predstavljanja novog borbenog zrakoplova. Kako on doista izgleda, doznat ćemo idućeg tjedna.

Izvor: The War Zone/The Drive

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti