Rad od kuće može biti izvrsno rješenje, ali samo ako postavite stroga pravila (i držite ih se)

Dok neki uživaju u miru i tišini rada iz kuće, drugima će možda nedostajati uredska radna atmosfera.

Martina Čizmić | 19.02.2020. / 09:34

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Premda je 40-satni radni tjedan u uredu najčešće i dalje norma, rad od kuće posljednjih je godina sve učestaliji. Mnoge tvrtke sada svojim zaposlenicima nude opciju rada od kuće, a mnogi je rado prihvate jer im štedi vrijeme utrošeno na prijevoz.

Po njemačkoj profesorici psihologije Conny Antoni, rad od kuće pospješuje ravnotežu radnog života i smanjuje stres koji proizlazi zbog prenapučenih tramvaja ili gužve na cesti.

Takav posao istodobno predstavlja i nove izazove. Naime, kad vam se dom pretvori i u radno mjesto, može biti teško odrediti kad možete prestati biti dostupni. Stručnjaci zato predlažu da se za rad od kuće unaprijed odrede stroga pravila i vrijeme u koje se gasi računalo.

Neke tvrtke čak i same automatski gase pružatelje svojih usluga e-maila poslije 18 sati ili ih ne prosljeđuju nakon toga vremena. Ako nema pravila, zaposlenici se često preopterete, a ako nije povučena jasna linija između rada i slobodnog vremena, ubrzo postanu demotivirani, pokazala su istraživanja.

I dok neki uživaju u miru i tišini rada od kuće, drugima će možda nedostajati uredska radna atmosfera.

Antoni stoga preporučuje kombinaciju: Umjesto da stalno radite iz kuće, to biste mogli dva ili tri puta tjedno, a ostale dane preporučuje dolazak na radno mjesto.

(Hina)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti