Raditi u Facebooku je isto kao živjeti u Sjevernoj Koreji!

Bivši direktor proizvoda u Facebooku, Antonio Garcia Martinez, ponudio je svoje viđenje rada u tehnološkom divu

Tomislav Ćuto Tomislav Ćuto | 03.07.2016. / 10:50

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Priču bivšeg zaposlenika Facebooka, a koja je zapravo inicijalno ispričana u knjizi nazvanoj Chaos Monkeys: Obscene Fortune and Random Failure in Silicon Valley prenio je portal Cnet. U knjizi se Antonio Garcia Martinez, koji je za najveću i najpopularniju društvenu mrežu radio u razdoblju od 2011. do 2013. godine, nakon čega je dobio otkaz, žestoko obrušio prvenstveno na Marka Zuckerberga i općenito radnu, ali i životnu filozofiju u Facebooku. Usporedio je Facebook sa Sjevernom Korejom (!) i Rimskim carstvom, jasno aludirajući na kult "Velikog Vođe", kojega prema njegovim riječima Mark Zuckerberg tako pažljivo njeguje i obožava. Usput je dodao i kako "Zuckerberg gotovo kao psihopata zuri u ljude, što vam mora stvoriti nelagodu". 

"Osjećaj rada u Facebooku je vrlo sličan osjećaju života na Sjevernoj Koreji ili Kubi. Na zidovima su polijepljeni slogani, svi smo nosili uniforme. Shvatio sam da je riječ o pojavama kakvima smo svjedočili puno puta, a pamti ih i povijest. Radi se o egomanijacima koji imaju svoje divlje vožnje, tako smo i svi mi u Facebooku bili samo pješaci u velikoj igri još većeg Marka Zuckerberga", tvrdi Martinez. I dok mnogi zamišljaju Facebook kao radnu nirvanu u kojem na "skejtovima" dolazite u urede, dok vam na račun kaplje ogromna lova, ako je vjerovati ovom bivšem zaposleniku, stvarnost je sasvim drugačija. Uostalom, Antonio Garcia Martinez je iznio još neke, poprilično ozbiljne optužbe na stanje u Facebooku. 

"Ne znam da li ljudi znaju, ali unutar Facebooka postoji posebna služba koja se bavi isključivo sigurnošću i zove se Sec. Znate na koga me to podsjeća? Na ruski KGB! Također, bilo je prigovora ba ženske djelatnice ako su njihove suknje, prema mišljenju vladajuće strukture, bile prekratke. A ako se slučajno zamjerite vladajućima, izbacit će vas kroz vrata kao što naporne pijance izbacuju iz Taco Bella!",  bez zadrške je rekao Martinez. Općenito je po njemu fama o Silicijskoj dolini kao poslovnom raju obična podvala, jer tu nema nikakve demokracije ili meritokracije. Za sada iz Facebooka nisu reagirali na ove optužbe bivšeg zaposlenika, a vjerojatno niti neće... 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti