Rage against the machine: Gerilci tehnologiju vrijednu milijarde dolara onesposobljavaju jednostavnim komadom plastike

Prosvjednici nisu zadovoljni činjenicom što su postali poligon za testiranje novih tehnologija.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 28.08.2023. / 11:23

Prometni čunj (Foto: Getty Images)

Na San Francisco gleda se kao na tehnološku prijestolnicu svijeta. U blizini toga grada nalaze se neke od najvećih (tehnoloških) kompanija na svijetu, koje često upravo u tom gradu eksperimentiraju s novim tehnologijama, na što stanovnici često ne gledaju blagonaklono. To je samo dio problema koji muče ljude koji žive u San Franciscu, uz veliki problem s narkomanima i beskućnicima, što je jedna od prvih stvari o kojima ćete čuti od ljudi koji su posjetili San Francisco.

Cruise samovozeći taksi u San Franciscu Samovozeći taksiji pali na prvom testu i izazvali bijes vozača

Velika koncentracija tehnoloških kompanija privukla je gomilu zaposlenika natprosječnih primanja zbog kojih je cijena stanova godinama rasla, pa su se zbog njih mnoge obitelji morale iseliti iz stanova jer više nisu mogle plaćati najam. Kada su kompanije za najam romobila krenule sa svojim uslugama, upravo je San Francisco bio poligon za njihovo testiranje, što je rezultiralo gomilom romobila razbacanih po cijelom gradu. Po pločnicima, ulicama, parkovima i drugim površinama, bez ikakva reda.

Frustrirani stanovnici toga grada s vremenom su počeli prosvjedovati protiv takva utjecaja tehnoloških kompanija, a počeli su i s nekim gerilskim akcijama. Prosvjednici su počeli blokirati put autobusima koji su prevozili zaposlenike tehnoloških kompanija, brojni su romobili završili u moru itd.

Stanovnici San Francisca sada imaju još jedan tehnološki problem - autonomne automobile. Već smo više puta pisali o brojnim incidentima koje su automobili bez vozača izazvali u tom gradu - od blokiranja cesta, vatrogasnih prolaza, ometanja hitnih službi u intervencijama pa do nedavnog sudara s vatrogasnim vozilom.

Safe Street Rebel

Kako bi poslali poruku tehnološkim kompanijama, kao i političarima koji donose zakone i koji su dali zeleno svjetlo za testiranja automobila bez vozača, grupa prosvjednika koja se naziva Safe Street Rebel posljednjih nekoliko mjeseci pokrenula je akcije protiv takvih automobila. Tehnologiju u čiji su razvoj utrošene milijarde dolara, odnosno tehnologiju koja bi jednom mogla biti budućnost prijevoza oni onesposobljavaju - prometnim čunjevima.

Naime, sve što je potrebno da se zaustavi takvo vozilo jest postavljanje običnog prometnog čunja na haubu. U takvim situacijama vozilo se blokira i ostaje na mjestu sve dok ne dođe netko iz kompanije tko će ga ukloniti iz prometa.

Slika nije dostupna Autonomni automobili mogli bi predstavljati opasnost za djecu

Kako su u razgovoru s novinarima objasnili aktivisti iz Safe Street Rebela, koji žele ostati anonimni, razlog protesta je to što žele pokazati svoje nezadovoljstvo činjenicom da je njihov grad postao testni poligon za nove tehnologije, a onesposobljavanjem tih automobila žele ukazati na važnost javnog prijevoza.

Izvor: NPR.org

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti