Ransomware napada i vaše backupirane podatke: Evo što napraviti kako biste ih zaštitili

Podaci backupirani na nekom serveru koji su povezani s istom mrežom kao i napadnuta računala, također mogu biti zaključani ransomwareom.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 28.02.2020. / 09:10

Ransomware (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

Jedna od sve popularnijih metoda kojima se hakeri služe jest ransomware, posebna vrsta malwarea s kojim zaključaju napadnuta računala, tj. podatke na njima i za ponovni pristup tim podacima traže određenu otkupninu. Problema s ransomwareom imaju svi – od običnih i malih korisnika od kojih se obično traže manje cifre koje bi oni mogli platiti do velikih kompanija kojima hakeri žele uzeti veću svotu novca. Aktualni primjer takvog napada u Hrvatskoj jest INA.

Rješenje za probleme sa zaključavanjem podatka, čini se, trebao bi biti njihov backup. Dakle, sve ili one najvažnije podatke potrebno je pohraniti i na još nekim mjestima kako biste, u slučaju problema poput hakerskog napada ili kvara diskova, imali pristup tim podacima. 

Slika nije dostupna Hakeri ubacili ransomware u američku vojnu bazu i "ugasili" ju na 30 sati

No kako su izvijestili iz britanskog nacionalnog centra za kibernetičku sigurnost (NCSC), pokazalo se da i klasičan backup ne može spasiti korisnike jer su hakeri često znali zaključati i te podatke pohranjene na drugom mjestu. Problem je što su backupirani podaci povezani na istu mrežu kao i napadnuta računala, stoga kada jednom ransomware zarazi računala i zaključa podatke na njima, može zaključati i backupirane podatke pohranjene u oblaku.

Za mnoge korisnike to je bilo šokantno saznanje jer su mislili da, iako su im hakeri uspjeli zaključati računala, imaju još jednu verziju tih podataka. Npr. backupiranje podataka na neki od poznatih servisa za pohranu podataka poput Dropboxa, OneDrivea, Google Diska i drugih također nije rješenje za takve slučajeve jer, kako se podaci s računala sinkroniziraju s tim servisima, može doći do toga da se sa sinkronizacijom nakon napada "pravi" podaci na oblaku zamijene s onim zaključanima s računala pa im se ponovno ne može pristupiti.

Kao rješenje stručnjaci za kibernetičku sigurnost naglašavaju važnost pohrane backupiranih podataka na mjesto odvojeno i nepovezano s mrežom s kojom su povezana napadnuta računala. Npr. cloud servis koji je posebno dizajniran upravo za takve slučajeve te vanjski uređaji poput eksternog tvrdog diska ili USB-a, pri čemu bi trebalo postojati više kopija istih podataka. Naime, postoji i ransomware koji se aktivira i zaključa podatke tek kada se takve vanjske jedinice spoje s računalima tako da, ako držite podatke na vanjskom hardu disku, i oni se mogu zaključati kada ga povežete s računalom. Zato uvijek treba imati kopije na više diskova – za slučaj da se na jednom disku podaci zaključaju, moći ćete im pristupiti s drugog diska.

Ransomware (Foto: Getty Images) Svi bi se trebali zabrinuti: Hakeri mijenjaju taktiku, a njihove metode postaju još opasnije

Kada je u pitanju računalna sigurnost, zaista nitko i nikada nije siguran pa se bolje na vrijeme pripremite za slučaj da netko napadne i zaključava vaše podatke pa ih backupirajte na više mjesta kako biste bili sigurni da ih hakeri neće sve zaključati jer im u tom slučaju možda više nikada nećete moći pristupiti. Jedno od čestih metoda koje preporučuju iz NCSC-a jest tzv. pravilo 3-2-1 – najmanje tri kopije na dva uređaja i na jednom (offline) serveru.

Izvor: ZDnet

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti