Raste nezadovoljstvo u Googleu zbog licemjerne politike udaljenog rada

Google želi da većina zaposlenika, barem dio radnog tjedna radi iz ureda. No, neki se tome protive.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 09.07.2021. / 13:47

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Za dio velikih kompanija prinudni eksperiment udaljenog rada koji je započeo s pandemijom pokazao se uspješnim te su tvrtke poput Twittera objavile kako će njihovi zaposlenici sami moći odlučiti kako će raditi u budućnosti. Neki mogu odabrati udaljeni rad, što može značiti i selidbu u druge gradove ili države, dok tko želi, može se vratiti u ured.

Slika nije dostupna Čak i Apple ima problema sa zapošljavanjem novih ljudi i zadržavanjem zaposlenika

No neke kompanije poput Applea i Googlea ipak su se odlučile na stroži pristup te na oblik hibridnog rada. Takve najave povratka u urede nisu dobro sjele mnogim zaposlenicima u Appleu, a zbog toga nezadovoljstvo raste i među zaposlenicima Googlea. Problema je više. Jedan od njih odnosi se na nekonzistentnost jer kroz cijelo proteklo vrijeme zaposlenici nisu mogli dobiti konkretnu odluku o mjestu rada u budućnosti. Drugi problem je što bi se mnogi u rujnu trebali vratiti u urede, a to ne žele jer su tijekom protekle godine pronašli bolja mjesta za rad s kojih, pokazalo se, mogu biti učinkovitiji.

Ono što mnogima smeta jest što je Google uveo tzv. kalkulator plaće za osobe koje su tijekom proteklih mjeseci radile s udaljenog mjesta pa im se isplaćuju manje plaće. Naime, kako su životni troškovi u Silicijskoj dolini jako veliki, tako se zaposlenicima plaća prilagođava mjestima u kojima žive, a kako su u tim mjestima troškovi života manji, tako je i plaća manja.

Kap koja je mnogima prelila čašu takvom Googleovom ponašanju jest nedavna objava jednog od direktora kompanije Ursa Hölzlea. On je jedan od prvih deset zaposlenika tvrtke te je zanimljivo da je godinama bio protivnik udaljenog rada. No očito je promijenio mišljenje pa je zaposlenike obavijesti da na godinu dana s obitelji odlazi raditi na - Novi Zeland.

Slika nije dostupna Skoro polovica zaposlenika spremna je tražiti novi posao, ako im poslodavac ne omogući rad od kuće

Mnogi smatraju da je to najbolji prikaz licemjerja vodstva kompanije jer, dok mnogi trebaju proći kroz dugi proces prijave za udaljeni rad te nisu sigurni kako će to završiti, Hölzle je bez problema dobio dozvolu za odlazak. U obranu svoje politike, iz Googlea su obavijestili kako je on svoju dozvolu za premještaj zatražio još prošle godine, no zbog restrikcija oko putovanja tek sad je dobio mogućnost selidbe.

Ipak, za zaposlenike to je primjena dvostrukih standarda jer su tijekom posljednjih godinu i 4 mjeseca neki zaposlenici, koji nisu mogli naći zajednički jezik i dogovoriti se oko mjesta rada sa svojim nadređenima, na kraju morali dati otkaze i napustiti tvrtku.

Izvor: Cnet

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti