Različitost i ravnopravnost: Ovo je ljestvica najboljih kompanija

Nakon diskriminacijskog manifesta kojega je napisao jedan od Googleovih inženjera ova tema je pod povećalom.

Tomislav Ćuto Tomislav Ćuto | 14.08.2017. / 07:53

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Kada netko u današnje vrijeme napiše kako žene biološki nisu dovoljno kapacitirane za poslove u IT sektoru onda je to ogromna glupost i apsolutno diskriminacijsko, zatupljeno i zaostalo razmišljanje. A kada to napiše inženjer koji za kruh zarađuje u Googleu, onda svi jednostavno ostanu bez teksta i razvije se žestoka rasprava, kako unutar same kompanije tako i na globalnoj platformi. Na kraju je autor manifesta dobio otkaz, ali poanta priče je u tome da je njegovo “djelo” duboko podijelilo ne samo IT zajednicu, iako se ovdje radi ponajviše o njoj.

Jedni tvrde kako svatko ima pravo na svoje mišljenje, čak i u slučajevima kada je to mišljenje totalno u neskladu s vremenima u kojima živimo i uokvireno u diskriminacijske okove, dok su drugi apsolutno podržali Googleovu odluku da spomenutom inženjeru uruči ekspresni otkaz, što se na kraju i dogodilo. A kako doista stoje stvari u poticanju različitosti unutar najvećih IT kompanija, koliko se vodi računa o ravnopravnosti rasa i spolova među zaposlenicima i kako tu stoji Google?

Među deset kompanija koje najbolje stoje kada je u pitanju ravnopravnost spolova među zaposlenicima prednjači Salesforce, američka tvrtka koja se bavi uslugama “u oblaku” na raznim poljima, od marketinga, prodaje, CRM-a… Na drugoj poziciji je Adobe, dok je treći Intuit, koji pruža uvjetno rečeno knjigovodstvene usluge u oblaku. Zanimljivo, kada je u pitanju zastupljenost ravnopravnosti spolova među zaposlenicima, Googlea nema među prvih deset…

TOP 10 KOMPANIJA PO ZASTUPLJENOSTI I RAVNOPRAVNOSTI SPOLOVA

1. Salesforce
2. Adobe
3. Intuit
4. T-Mobile
5. LinkedIn
6. Accenture
7. PayPal
8. Workday
9. Apple
10. Facebook

Što se pak tiče rasne ravnopravnosti, tu je Google među deset najboljih kompanija, smjestio se na šestu poziciju. Na prvom je mjestu VMWare, IT tvrtka koja pruža usluge virtualizacije i upravljanja podacima, na drugom mjestu je Disney, dok je treći LinkedIn.

TOP 10 KOMPANIJA PO RASNOJ RAVNOPRAVNOSTI

1. VMWare
2. Disney
3. LinkedIn
4. Salesforce
5. Intuit
6. Google
7. T-Mobile
8. Dell
9. Facebook
10. Symantec

Ne znamo kakvo je stanje u Hrvatskoj što se ravnopravnosti spolova tiče, iako se često poziva djevojke i žene da se uključe u IT industriju.

Što se pak rasne ravnopravnosti tiče, to pitanje nekako kod nas i nije toliko rasprostranjeno kao u SAD-u.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti