Razvijen procesor koji funkcionira poput ljudskog mozga

Iako današnji procesori imaju nekoliko jezgara i puno snage, nikako se ne mogu mjeriti s našim mozgom.

Monika Nožić Monika Nožinić | 21.08.2015. / 07:07

Razvijen procesor koji funkcionira poput ljudskog mozga

Današnji svijet zasnovan je na procesorima koji u sekundi izvrše nekoliko milijardi proračuna, a najnoviji procesor kompanije IBM pod nazivom TrueNorth baziran je na ljudskom mozgu, tj. imitira njegovu strukturu.

Iako današnji procesori imaju nekoliko jezgara i puno snage, nikako se ne mogu mjeriti s našim mozgom. Ljudski mozak sastoji se od 100 trilijuna sinapsi, a jedan od najjačih superračunala na svijetu "razmišlja" 1 500 puta sporije od čovjeka.

Razvijen procesor koji funkcionira poput ljudskog mozga

Računalima je za oponašanje ljudskog mozga potrebno jako puno snage jer je ono što naš mozak radi čak i pasivno nevjerojatno složeno. Situacije poput one u kojoj lopta leti prema vama, a vi je uhvatite rukom za ljude je poprilično jednostavna, ali da bi to učinilo računalo potrebni su kompleksni proračuni i puno snage.

Rad na TrueNorth procesoru IBM je započeo sada već davne 2008. godine, sve u cilju kreiranje nove forme računalne arhitekture koja će biti bazirana na ljudskom mozgu.

Umjesto da proračune obavlja što je brže moguće između četiri ili osam jezgara, TrueNorth čip prepoznaje obrasce i usklađuje ih kako bi se podaci efikasnije obrađivali, sve to uz pomoć 4 096 jezgara.

Razvijen procesor koji funkcionira poput ljudskog mozga

Ove procesorske jezgre nisu iste kao one u kućnim računalima i funkcioniraju drugačije. Umjesto da rade non-stop, svaka jezgra na TrueNorth procesoru radi samo onda kada je to potrebno, što smanjuje zagrijavanje i potrošnju energije.

Svih 4 096 jezgara međusobno komunicira putem posebne mreže koja omogućuje da procesor funkcionira čak i ako se neka jezgra pokvari.

Sve ove jezgre rade u harmoniji i čine milijun neurona te 256 milijuna sinapsi. Ovo je i dalje daleko od snage ljudskog mozga i naših 10 milijardi neurona i 100 trilijuna sinapsi, ali to je upravo i krajnji cilj IBM-ovog projekta.

Računala koja će pokretati ovakvi procesori mogla bi unijeti pravu revoluciju u svaki aspekt našeg života.

Izvor: Businessinsider

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti