Renault i VW razgovaraju o zajedničkoj proizvodnji manjeg i cjenovno povoljnijeg električnog automobila

Konkurencija na tržištu električnih automobila sve je veća pa europski proizvođači razmišljaju o suradnji na razvoju vozila kako bi poboljšali svoju poziciju.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 01.03.2024. / 15:37

Renault 5 E-Tech electric (Foto: Afp)

O problemima europskih proizvođača automobila i velikim izazovima prilikom tranzicije na električne automobile govori se već neko vrijeme. Usprkos velikim ulaganjima, kada je u pitanju elektrifikacija, prilično zaostaju za konkurencijom i to ne samo Teslom koja je lider na tržištu, već i pred sve popularnijim kineskim kompanijama, prvenstveno BYD-om. Kineska vozila donose naprednu tehnologiju i odlična vozna svojstva po cijeni kojoj europske tvrtke ne mogu konkurirati.

Renault Scenic E-Tech Europski žiri odlučio: Izabran je najbolji automobil 2024. godine

Na situaciju na tržištu utječe više faktora - od sve većih kritika elektrifikacije u Europi i SAD-a uoči izbornih godina, smanjenja subvencija na nekim tržištima pa do činjenice da su rent-a-car kompanije koje su najavile velika ulaganja u električna vozila promijenila planove pa će dio e-vozila zamijeniti s benzincima. Također, stoji u Bloombergovoj analizi tržišta, probleme ima čak i Tesla čija je dionica ove godine u minusu 20 posto te je tržišna vrijednost pala za 150 milijardi dolara.

Jedno od rješenja s kojim bi europske tvrtke mogle povećati svoj udio na tržištu električnih vozila upravo je u cijeni te šefovi kompanija vjeruju da, ako vozačima u Europi ponude jeftinije i kompaktnije automobile s električnim motorima, da će potražnja značajno porasti. U tom smjeru ide i predstavljanje električne verzije Renaulta 5, a slične planove ima i VW koji želi što prije predstaviti svoje najjeftinije električno vozilo.

Upravo ove dvije kompanije razgovaraju o suradnji, odnosno zajedničkom razvoju manjeg električnog automobila koji će biti namijenjeno europskom tržištu. To je novinarima na ženevskom auto sajmu potvrdio Luca de Meo, izvršni direktor Renaulta, a naglasio je kako su otvoreni i za suradnju s drugim partnerima.

Kako bi poboljšali svoju situaciju na tržištu, Renault, osim predstavljanja modela 5, za dvije godine planira i predstavljanje električne verzije Twinga čija će cijena biti niža od 20 tisuća eura. Također, kako je sada otkrio de Meo, nadaju se kako bi partnerstvo s drugim kompanijama moglo donijeti pozitivne rezultate, no čak ako VW i druge tvrtke odustanu od zajedničkog razvoja jeftinijeg e-vozila, Renault će nastaviti s tim projektom. Nemam vremena za gubljenje tako da ga neću odgoditi, komentirao je taj projekt šef Renaulta.

Renault 5 E-Tech electric Renault objavio video električne verzije svoje legende i poručio: Povratak revolucije

Kako bi snizili proizvodnu, a time i prodajnu cijenu i omogućili dostupnost vozila cijene niže od 20 tisuća eura, Renault će na nadolazećem Twingu štedjeti na dijelovima što je više moguće, koristit će jeftinije baterije, smanjit će vrijeme proizvodnje i povećati brzinu njihova dolaska na tržištu. Istu taktiku namjeravaju primijeniti i na svoja druga električna vozila, uključujući novopredstavljeni model 5, kao i nadolazeći mali SUV Renault 4.

Izvor: Arena EV
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti