Rentlio je hrvatski startup koji rješava probleme 65 tisuća privatnih iznajmljivača u Hrvatskoj

Kada pronađete status ovakvog tipa na Facebooku, odmah ćete znati da se radi o predanom čovjeku, punog samopouzdanja, čovjeka koji je odlučio riskirati mnogo i krenuti poduzetničkim putem koji nikad nije lagan.

Saša Fišter sasa@zimo.co | 03.11.2014. / 09:10

Rentlio je hrvatski startup koji rješava probleme 65 tisuća privatnih iznajmljivača u Hrvatskoj

Kada pronađete status ovakvog tipa na Facebooku, odmah ćete znati da se radi o predanom čovjeku, punog samopouzdanja, čovjeka koji je odlučio riskirati mnogo i krenuti poduzetničkim putem koji nikad nije lagan.

Marko Mišulić je u travnju odlučio svoju ideju pretvoriti u realnost, korak na kojem mnogi zapnu. Mnogi će se poduzetnici složiti sa mnom ako kažem da Marko nije slijedio svoj zdravi razum, već intuiciju i srce, ono čega se većina ljudi boji. Njegov Facebook status me na prvu oduševio jer i sam svaki dan prolazim kroz istu situaciju. U nastavku možete pročitati taj famozni status:

"U 4. mjesecu dao sam otkaz kako bih slijedio svoju viziju. Viziju male, dinamične tvrtke sastavljene od isključivo vrhunskih stručnjaka u svom segmentu, koji će kroz procesnu optimizaciju rješavati probleme ljudi. U tu viziju uložio sam sve što imam, ta vizija mi ne da spavati, u tu viziju vjerujem. Pola godine kasnije ponosno vam predstavljam prvi projekt s kojim izlazimo na tržište - Rentlio. Rentlio rješava probleme 65 tisuća privatnih iznajmljivača u Hrvatskoj. Rentlio je aplikacija s kojom želim pokazati da se i iz Hrvatske može napraviti konkurentan svjetski proizvod jer vam odgovorno tvrdim da Rentlio to jest. Ovo je bilo nevjerojatnih 6 mjeseci, 6 mjeseci tišine i razvoja, 6 mjeseci slobode, 6 mjeseci učenja od čovjeka, vrhunskog razvojnog programera koji je, baš kao i ja, prije pola godine dao otkaz. Otkaz zbog moje vizije s početka ove priče. Ta spoznaja da postoje iznimni stručnjaci koji su te spremni slijediti u ostvarenju ciljeva nevjerojatno je motivirajuća i na to sam ponosan više od svega. Rentlio..."

Ima li se što nadodati na ovakav status? Vjerjatno ne, no odlučio sam popričati s Markom oko detalja njegovog projekta, a odgovore na moja pitanja možete pročitati u nastavku!

Odakle je stigla ideja o Rentliu i koliko vas radi na projektu?

Ideja o Rentliu stigla je zapravo iz vlastite potrebe. Naime, uz svoj redovni posao koji sam radio u Zagrebu, prije nekoliko godina moja obitelj je počela iznajmljivati nekoliko apartmana u Zadru odakle i dolazim. Bilo mi je nepojmljivo da evidenciju o primljenim rezervacijama, raspored dolazaka i odlazaka gostiju, izdavanje računa i slične aktivnosti radim ručno, po bilježnicama i papirima ili nekim pomoćnim računalnim rješenjima. Probao sam sve dostupne aplikacije na tržištu i nijedna nije zapravo odgovarala mojim potrebama, jer prvenstveno nisu bile intuitivne za svakodnevno korištenje i, pored toga, bile su fokusirane na hotele i puno veće sustave nego su mali, obiteljski kapaciteti kakvih je najviše kod nas. Tada sam samostalno isprogramirao prototip današnjeg Rentlia bez kojeg naš objekt jednostavno ne bi mogao funkcionirati. Što smo više bili u komunikaciji s drugim iznajmljivačima, to mi je jača bila želja da se moj prototip pretvori u ultra-brzu i intuitivnu web aplikaciju fokusiranu na potrebe manjih objekata u turizmu jer su povratne informacije s tržišta pokazivale veliku potrebu za tim. Kako bih realizirao svoju ideju, u travnju ove godine dao sam otkaz u poduzeću u kojem sam radio gotovo 8 godina i krenuo u okupljanje tima koji će realizirati Rentlio. Trenutno nas na projektu radi troje uz 10-ak objekata po cijeloj Hrvatskoj koji su uključeni u razvojnu fazu kako bi nam davali svoj feedback usporedno s razvojem funkcionalnosti aplikacije.

Koji problem rješavate svojim servisom?

Samo u Hrvatskoj je preko 60 tisuća privatnih iznajmljivača koji nemaju adekvatan i intuitivan alat za operativno vođenje svojih objekata koji bi smanjio ogroman stres tijekom sezone i iznimnu količinu administracije koja s tim poslom ide. I dalje se rezervacije evidentiraju po bilježnicama i papirima zbog čega često dolazi do preklapanja rezervacija, odgovaranje na upite gostiju je sporo, jer samo dok provjerite raspoloživost svog objekta na svim kanalima prodaje prođe mnogo vremena, kontrola prihoda i troškova gotovo da i ne postoji i tako dalje. Rentlio rješava sve te probleme i nudi mogućnost iznajmljivačima da povećaju svoju proaktivnost, fokusiranost na gosta i prodaju te da se oslobode administracije i stresa. Što je najbitnije, Rentlio te probleme rješava na način koji je razumljiv prosječnom korisniku, kroz intuitivno i lijepo korisničko sučelje iza kojeg stoji tehnologija koja omogućava besprijekoran i brz rad u aplikaciji.

Koliko vam je trebalo da napravite verziju do koje ste stigli i kakvi su planovi za dalje?

Rentlio je još uvijek u razvojnoj fazi, a da dođemo do mjesta gdje smo sada trebalo nam je nekih pola godine. Naš plan je da do kraja godine završimo s testiranjem i razvojem svih funkcionalnosti te da s početkom sljedeće godine na tržište pustimo produkcijsku verziju koja će u potpunosti biti spremna za korištenje. Prije nekih desetak dana pustili smo vani i naš landing page za aplikaciju na adresi www.rentl.io i moram priznati da nas je ugodno iznenadio odaziv. U samo nekoliko dana, gotovo bez ikakvog marketinga, javilo nam se preko stotinu objekata koji su zatražili testni pristup Rentliu. To očigledno potvrđuje pretpostavku da potreba za takvim rješenjem na tržištu postoji. 

Planirate li širenje na druga tržišta?

Definitivno. Samo u Hrvatskoj, Sloveniji i Austriji ima preko 110 tisuća privatnih iznajmljivača. No, svjestan sam da se iskorak na inozemno tržište ne može dogoditi preko noći i da za njega treba posebna priprema. Moja je osobna želja da napravimo iskorak prvo na domaćem tržištu, koje je i više nego dovoljno veliko za poslovnu logiku ulaska u ovakav projekt, a tek onda da krenemo prema vani. Koliko god to možda zvučalo pomalo pretenciozno, Rentlio u budućnosti vidim kao najbolju svjetsku web aplikaciju za upravljanje manjim objektima u turizmu jer sam siguran da naš tim to može ostvariti. Do tada, bit ćemo fokusirani na rješavanje problema domaćih iznajmljivača i oni će prvi imati priliku optimizirati svoje poslovanje uz pomoć Rentlia.

Pogledajte i službene stranice Rentlio-a.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti