Revolucija u fotografiji zove se Lytro [VIDEO]

Američka kompanija Lytro objavila je neobičan fotoaparat kojim želi revolucionarizirati svijet fotografije.

Zimo Zimo Zimo | 20.10.2011. / 10:32

Revolucija u fotografiji zove se Lytro [VIDEO]

Američka kompanija Lytro objavila je neobičan fotoaparat kojim želi revolucionarizirati svijet fotografije.

Sredinom godine kompanije Lytro objavila je liniju tzv. 'light field' kamera koje hvataju više boja, jačeg su inteziteta i mogu uhvatiti više svijetlosti nego tradicionalne kamere.

Kockastog oblika sa malim touchscreen zaslonom Lytro ne nalikuje niti na jedan standardni fotoaparat no nudi puno više mogućnosti. Kao prvo aparat funkcionira na principu 'usmjeri i okini', dakle ne morate paziti jeste li objekt stavili u dobar fokus, jer sve to možete kasnije složiti onako kako vama odgovoara.

Lytro ima USB port, dio osjetljiv na dodir kojim pomičete leću sa rasponom od 8X zooma, vrlo je lagan i spretan za korištenje. Dolazi u 3 modela odnosno boja, dakle najjefiniji model od 8GB košta 399 dolara, dok najskupji košta 499 dolara i ima kapacitet 16GB, što će biti dovoljno za otprilike 750 slika.

Ono što je najzaniljivije jest da nakon što ste okinuli fotografiju,istu možete kasnije uređivati u softveru prilogđenom za Lytro koji je za sad dostupan samo za Mac računala, dok PC verzija sitže tokom sljedeće godine.

Fokus slike možete određivati kako vama odgovora i možete ga mijenjati kad god želite bilo to drugi dan, za mjesec dana ili dvije godine. Slike zatim možete podijeliti na Facebooku gdje ju vaši prijatelji mogu izoštriti, promijeniti fokus, itd. 'Lytro omogućuje ljudima da prvo slikaju a onda razmišljaju o fotografiji.' istaknuo je osnivač kompanije Ren Ng. Probajte kako se lagano mijenja fokus fotografije na ovom linku.

Jesmo li spomenuli da Lytro kamera može poslikati 3Ds slike? Ta značajka stiže u softver odmah po lasniranju kamere sljedeće godine, kaže Ng. Evo i kratkog prilog CNN Moneya.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti