Revolucionarno otkriće britanskih znanstvenika: Ovaj lijek može spasiti život oboljelima od korone, a terapija stoji svega 350 kuna!

Prvi lijek koji se pokazao kao onaj koji smanjuje smrtnost od bolesti COVID-19 nije nekakav novi i skupocjen medicinski uradak, već "kikiriki" jeftin steroid, tvrde britanski stručnjaci nakon provedene studije.

Branimir Vorša | 16.06.2020. / 15:26

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Jeftin i široko dostupan lijek u obliku steroida pomaže u spašavanju života pacijenata koji su životno ugroženi nakon oboljenja od COVID-19 bolesti koju uzrokuje novi koronavirus (SARS-CoV-2).

Steroid u pitanju jest deksametazon i otkriće njegovih sposobnosti u borbi protiv bolesti COVID-19 je revolucionarno, ističku britanski stručnjaci.

Taj je lijek dio velikog globalnog testiranja postojećih lijekova na djelovanje protiv novog koronavirusa. Njegovim testiranjem otkriveno je da jerizik od smrti pacijenata na respiratorima smanjen za trećinu, a onih koji primaju kisik za petinu.

Britanski znanstvenici tvrde: da je njegovo djelovanje na koronavirus uočeno ranije, od izbijanja epidemije u toj zemlji dosad moglo je biti spašeno 5000 života.

Povrh toga, deksametazon bi se mogao pokazati velikom pomoći siromašnim zemljama u borbi protiv pandemije koronavirusa.

Deksametazon se pokazao djelotvornim u smanjenju štete koju uzrokuje čovjekov imunološki sustav u borbi protiv novog koronavirusa. Reakcija imunološkog sustava na novi koronavirus naziva se još "citokinskom olujom" i može imati smrtonosne posljedice.

U istraživanju koje je proveo tim sa Sveučilišta Oxford, oko 2000 pacijenata primilo je deksametazon te su se pratili njihovi rezultati nasuprot 4000 pacijenata koji nisu primili taj lijek.

Kod pacijenata koji su primili deksametazon i koji su na respiratoru, smrtnost je bila smanjena za između 28 i 40 posto. a kod pacijenata koji su primali kisik za 20 do 25 posto.

Ovo je jedini lijek dosad koji je pokazao rezultate smanjenja smrtnosti kod pacijenata. To je veliko otkriće, ističe profesor Peter Horby, voditelj strudije.

Rezultati su vrlo, vrlo jasni. Liječenje traje do 10 dana i pacijenta to košta niti 50 kuna po danu. U osnovi spašavanje života zaraženog pacijenta košta u prosjeku 350 kuna. To je globalno dostupan lijek, dodaje profesor Martin Landray, voditelj testiranja.

Deksametazon, pokazalo se, nema učinka na pacijente s blagim simptomima Covid-19 bolesti.

Izvor: BBC

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti