Rezultati novog istraživanja pružaju optimizam oko liječenja raka pluća

Prvi put smrtonosni oblik raka pluća mogao bi se dijagnosticirati u trenutku kad je još uvijek izlječiv, pokazalo je novo istraživanje koje proučava antitijela povezana s tom bolešću.

Hina | 31.01.2023. / 12:36

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Rak pluća malih stanica (SCLC) čini oko 14 posto dijagnoza raka pluća u SAD-u i šesti je vodeći uzrok smrti od raka u SAD-u.

Dok je CT dobar za probir drugih vrsta raka pluća, nije koristan za otkrivanje SCLC-a prije nego što se proširi tijelom.

Slika nije dostupna Znanstvenici tvrde da su riješili enigmu kako zagađenje zraka uzrokuje rak pluća: Hoćemo li imati pilulu protiv raka u budućnosti?

U vrijeme postavljanja dijagnoze, 70 posto slučajeva SCLC je metastatsko, a stopa petogodišnjeg preživljenja je manja od 6 posto.

Poznato je da pacijenti s SCLC-om imaju antitijela koja greškom napadaju njihove živce.

Autori novog rada u časopisu Science Translational Medicine sada su identificirali pet takvih "autoantitijela" koja su prisutna u posebno visokim razinama kod pacijenata s SCLC-om i mogu se koristiti za otkrivanje u ranim fazama bolesti.

U eksperimentima koji su koristili pohranjene uzorke krvi iz tri velike skupine pacijenata sa i bez SCLC, pozitivni testovi za autoantitijela bili su otprilike 65 do 79 posto točni za dijagnosticiranje bolesti, a negativni testovi bili su 65 do 87 posto točni za njezino isključivanje, objavili su znanstvenici.

Dodavanje podataka o povijesti pušenja pacijenata rezultatima krvnih pretraga čini predviđanja još preciznijima, otkrili su.

Dr. Paul Lampe, čiji je tim u Centru za rak Fred Hutchinson u Seattleu proveo istraživanje, rekao je da planiraju nastaviti s testiranjima i zatim podnijeti zahtjev za regulatorno odobrenje.

Cilj je, rekao je, provesti test zajedno sa standardnim godišnjim CT pregledom raka pluća kod teških pušača i drugih visokorizičnih osoba.

Slika nije dostupna Znanstvenici konačno riješili misterij zašto neki dugovječni pušači nikad ne razviju rak pluća?

Također smo otkrili da neka od tih autoantitijela napadaju proteine (na) površini tumorskih stanica, rekla je voditeljica studije Kristin Lastwika za Reuters.

Trenutno istražujemo te proteine specifične za tumore kao nove mete za liječenje raka i ranu dijagnostiku. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti