Riječki PEEK&POKE slavi 8. rođendan uz potpisani ugovor s Googleom

Muzej informatike PEEK&POKE ovu subotu, 26. rujna slavi svoj 8. rođendan, povodom kojeg će se predstaviti noviteti iz ove inicijative.

Saša Fišter sasa@zimo.co | 24.09.2015. / 07:54

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Ulaz je tu večer slobodan, navode organizatori, te dodaju kako su svi računalni entuzijasti i znatiželjci pozvani da kupnjom suvenira i donacijama pomognu muzeju.

Za one manje upoznate, PEEK&POKE je prvi i jedini hrvatski muzej informatike i najveći takav postav u ovom dijelu Europe, otvoren je prije osam godina, 24. rujna 2007. godine. Do danas je ugostio nebrojenu i raznovrsnu publiku - od organiziranih grupa učenika i studenata, pa do turista i znatiželjnika o čemu svjedoči bogat "Log File" - Pikijeva knjiga dojmova koju su popunili ljudi sa svih kontinenata osim Antarktike. Velika turistička pohvala dobivena je od globalnog web portala TripAdvisor koji je ovom muzeju dodijelio priznanje "Certificate of Excellence". Muzej već par godina uživa status "atrakcije broj 1" u Rijeci po TripAdvisor listi koju kreiraju sami posjetitelji i turisti.

Najveći poklon za rođendan PEEK&POKE je dobio od velikog Googlea. Uzbudljiva vijest za ovaj mali muzej je da njegovu vrijednost nije prepoznao samo Steve Wozniak, suosnivač Applea, već je to sada učinila i ova globalna informatička korporacija; nedavno je potpisan ugovor između Udruge Calculus, koja je osnovala muzej, i Google Cultural Institute kojim će ovaj riječki muzej postati dio odabrane grupe dvjestotinjak najzanimljivijih svjetskih muzeja u virtualnom obliku. Posebno smo ponosni što je to prvi muzej iz Hrvatske koji se izborio za takvu prestižnu poziciju među najpoznatijim muzejima svijeta.

PEEK&POKE je i mjesto koje dinamično spaja povijest i budućnost i gdje se može saznati sve o tehnološkoj povijest računala i srodnih tehnologija, ali isto tako pogledati prezentacije najmodernijih tehnologija ili poslušati zanimljiva predavanja. Uz obavezno druženje, za rođendansku večer planira se promocija novog video spota riječke rock skupine Gerila i demonstracija novih tehnologija virtualne stvarnosti za koju će se pobrinuti Kreativni odjel iz Rijeke koji će zainteresiranima prikazati rezultate rada na inovaciji Hyperviz 360.

Prije dvije godine informatički PEEK&POKE dobio je i mlađeg brata, Muzej djetinjstva koji se otvorio 18. listopada 2013. i trenutačno postao omiljen - kako kod djece, tako i kod odraslih koji se s nostalgijom sjećaju lijepih trenutaka iz djetinjstva. Tematski je podijeljen na rano djetinjstvo, društvene igre, kuću lutaka, školu i knjižnicu, konstrukcijske igre i igre na ulici. Ovom prilikom dobio je poklon, pa tako uz www.peekpooke.hr sada i on ima web stranicu na adresi www.muzejdjetinjstva.com.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti