Riješena jedna od najvećih teorija zavjere 19. stoljeća - ona o "izgubljenom europskom princu"

Moderna DNK analiza razotkrila je teoriju zavjere o "izgubljenom europskom princu" iz 19. stoljeća, no jedan misterij ipak je ostao.

Branimir Vorša | 12.08.2024. / 12:41

Kaspar Hauser
Kaspar Hauser (Foto: Wikipedia)

Stoljetni misteriji koji okružuje izgubljenog europskog princa razotkriven je modernim forenzičkim tehnikama, prema novoj studiji koja čeka službenu objavu.

Godine 1828. 16-godišnji dječak po imenu Kaspar Hauser osvojio je Europu kada se niotkuda pojavio u Nürnbergu u Njemačkoj. Dječak, koji je jedva govorio, nosio je dva pisma u kojima se tvrdilo da ga je tajanstveni otmičar odgojio u hladnoj, mračnoj tamnici.

Brzo su se pojavila nagađanja o Hauserovu podrijetlu. Popularna teorija sugerira da je bio sin pokojnog velikog vojvode Carla od Badena, bivšeg princa u južnoj Njemačkoj. Prema povijesnim zapisima, vojvodin jedini preživjeli sin navodno je umro kao dojenče 1812. godine. Međutim, Hauserovo iznenadno pojavljivanje potaknulo je glasine da je pravi nasljednik otet i zamijenjen umirućom bebom kako bi se osiguralo pravo druge loze na prijestolje.

Intriga oko Hausera produbila se kada je samo pet godina kasnije misteriozno izboden na smrt. S vremenom je njegova priča nadahnula bezbrojne knjige, filmove i predstave.

Slika nije dostupna Bioetičari o teorijama zavjere u Hrvatskoj: Ne smije ih se izjednačavati sa znanošću, ali ...

Tvrdi se da je to jedan od najvećih povijesnih misterija 19. stoljeća, kaže genetičar Turi King, poznat po identificiranju kostura britanskog kralja Richarda III. 2014. godine.

King je pozvan da se pridruži timu znanstvenika koji pokušavaju riješiti Hauserov misterij analizom njegove krvi i uzoraka kose. Prethodni pokušaji dali su nedosljedne rezultate, uglavnom zbog degradirane DNK dostupne za analizu.

Metode analize DNK dostupne u 1990-ima i ranim 2000-ima dobro su radile s dugim fragmentima DNK, ali nisu dale konzistentne rezultate kada su radili analizu DNK različitih Hauserovih predmeta, objašnjava King.

Koristeći suvremene tehnike sekvenciranja, znanstvenici su potvrdili da Hauserov DNK ne odgovara DNK obitelji Baden, što je i pobilo teoriju da je on bio "izgubljeni princ". Jedan misterij ipak ostaje.

Nažalost, naši nam podaci još uvijek ne mogu reći tko je on zapravo bio, priznaje King.

Spomenuta studija će biti objavljena u časopisu iScience.

Izvor: Science Alert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti