Rimac Grupa još nije objavila izvješće o poslovanju za prošlu godinu, Dnevnik Nove TV analizira moguće razloge

Veljača je tradicionalno mjesec kad tvrtke u Hrvatskoj pripremaju izvještaje o lanjskom poslovanju koje moraju objaviti u travnju. Ipak, jedna od najpoznatijih domaćih tvrtki, Rimac Grupa, još uvijek nije predstavila svoj poslovni izvještaj za 2021. godinu. Koji su razlozi tome, istražio je reporter Dnevnika Nove TV Marko Biočina.

DNEVNIK.hr | 07.02.2023. / 20:22

Galerija

Rimac Nevera najbrži je serijski automobil na svijetu. Ipak, kompaniji koja ga proizvodi brzina nije vrlina – barem što se tiče poštivanja zakona. U veljači 2023. Rimac Grupa još uvijek nije objavila svoj revidirani financijski izvještaj za 2021. godinu, a zakonski rok za to istekao je 30. lipnja prošle godine.

Rimac Grupa trenutno u svetoj Nedelji pokraj Zagreba gradi velebn razvojni centar virjedan više od 200 milijuna eura. Javnost to može vidjeti. Ono što javnost ne može vidjeti jest kako Rimac Grupa doista posluje, poručuje Marko Biočina, reporter Dnevnika Nove TV.

Ako se pita stručnjake to je problem. Smisao objave revidiranih izvještaja jest u tome da radnici, dioničari i poslovni partneri dobiju objektivne i točne informacije o stanju tvrtke.

Zamislite da na tržištu rabljenih automobila želite kupiti automobil. Želite prije toga provjeriti s mehaničarom, s neovisnom i stručnom osobom u kojem je stanju taj automobil. Automehaničar je zapravo isto kao i revizor. On je neovisni stručnjak koji povećava vjerodostojnost objavljenih informacija, kaže Slavko Šodan iz EFST-a. 

Pa što se onda krije ispod haube jedinog hrvatskog proizvođača automobila? Rimac je 2021. prema nerevidiranim rezultatima zabilježio prihode od 255 milijuna i gubitak od 540 milijuna kuna. Ipak, kako bi te brojke izgledale nakon revizorskog pregleda? To ne znamo, ali moguće je da bi bile bitno lošije, poručuje Biočina. 

Otvorenje izložbenog prostora u Bruxellesu Rimac se širi: Otvoren prvi izložbeni prostor Rimac Automobila u Europi

Na Hrvatskom tržištu kapitala - to je za listana poduzeća vidimo da su te korekcije zapravo jako značajne, revizori čak za četrdeset posto u prosjeku smanjuju financijski rezultat, kaže Šodan.

Mate Rimac Rimac otvorio dušu: "Mrzite i pljujte koliko želite. Ja sam ponosan na ovu ekipu... A tek smo počeli"

Iz Rimca su u prosincu priznali grešku, obećali platiti propisanu kaznu i objaviti poslovni izvještaj u narednim mjesecima. Ipak, danas - dva mjeseca kasnije - na naš upit kad točno to misle učiniti nisu odgovorili. Ako su kaznu već platili, mehanizma koji bi ih prisilio na objavu nema. Osim straha od reputacijske štete. Jer ugled se stječe sporo, a gubi brzinom - Nevere.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti