Rimac ulazi na novo tržište: Prodavat će stacionarne sustave pohrane energije

Očekuje se da će se pilot-sustavi proizvesti do kraja ove godine, a puštanje u rad planirano je za 2024. godinu.

Martina Čizmić | 04.05.2023. / 10:50

Kampus (Foto: Facebook)

Nakon što se tvrtka Rimac restrukturirala i podijelila na nekoliko zasebnih tvrtki, krenula je i u osvajanje novog tržišta. 

Kako su priopćili iz Rimac Technologyja, ulaze na tržište stacionarnih sustava pohrane energije (ESS) s novom markom, Rimac Energy. Pojašnjavaju kako je njihova odluka temeljena na cilju ostvarivanja punog potencijala proizvodnje obnovljive energije i poticanja dekarbonizacije energetskih mreža. 

Kampus Mate Rimac objavio nove fotografije kampusa: "Igramo Tetris ne bi li sve stalo"

Njihov je tim Rimac Energy nastajao tijekom posljednjih godinu i pol, a svi oni trenutačno rade na prvoj generaciji stacionarnih ESS-a. Dosad su razvili novu arhitekturu baterija, koja smanjuje gubitke za do 50 posto, a istovremeno zauzima do 40 posto manje površine u odnosu na druga rješenja. Dodatne tehnološke prednosti uključuju produljeni životni vijek, ugrađenu redundanciju za povećanu dostupnost, kao i konkurentne troškove samog sustava i njegove instalacije.

U Rimcu smo uvijek bili motivirani inovacijama i željom za pomicanjem granica onoga što je moguće u automobilskoj industriji. Međutim, prepoznajemo važnost rješenja stacionarnih baterija kako bismo ubrzali tranziciju na obnovljive izvore energije. S obzirom na naše dosadašnje rezultate u području inovativnih baterijskih sustava, vjerujemo da ćemo imati ključnu ulogu u izgradnji budućih energetskih ekosustava Europe te ih podići na globalnu razinu, istaknuo je direktor tvrtke Rimac Energy Wasim Sarwar Dilov.

Stacionarni sustav pohrane energije (ESS) Rimac Energy (Foto: Rimac Technology)

Kako pojašnjavaju, u prvoj će fazi Rimac Energy pružati rješenja u komercijalnom i industrijskom sektoru, kao potpora elektroenergetskoj mreži, a rješenja za brzo i megavatno punjenje pomoću baterija već su u tijeku.

Pohvalili su se kako već pregovaraju o nekoliko projekata s klijentima, uključujući pilot-projekt s jednom od vodećih kompanija u području obnovljive energije koja traži baterijska rješenja za pohranu energije kao potporu njihovim solarnim i vjetroelektranama.

Očekuje se da će se pilot-sustavi proizvesti do kraja ove godine, a puštanje u rad planirano je za 2024. godinu. Serijska proizvodnja trebala bi započeti 2025. godine u Rimac Kampusu, koji je trenutačno u izgradnji, s postupnim povećanjem kapaciteta proizvodnje na desetke GWh.

Postoji hitna potreba za čistom energetskom infrastrukturom kako bi se podržala integracija obnovljivih izvora energije u mrežu pružanjem mogućnosti pohrane i balansiranja energije. S obzirom na naše iskustvo u tehnologiji električnih vozila visokih performansi i posvećenost održivom razvoju, ovaj put nam se čini kao prirodan slijed razvoja. Naš se tim zaista raduje stvaranju rješenja koja čine čistu energiju dostupnijom, dok se trudimo umanjiti našu ovisnost o fosilnim gorivima i potaknuti zeleniju budućnost, istaknuo je osnivač i izvršni direktor Rimac Grupe Mate Rimac.

Detalji o jedinstvenoj tehnologiji koja stoji iza brenda Rimac Energy, a koja se razvija i proizvodi u pogonu Rimac Technology u Zagrebu, najavili su, bit će otkriveni kasnije ove godine.

 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti