Rimski sarkofag služio kao stol u kafiću na plaži: "To vjerojatno nije izoliran slučaj"

U Bugarskoj je nakon bizarnog arheološkog otkrića porasla zabrinutost zbog očuvanja kulturne baštine, nakon što je drevni sarkofag otkriven na plaži popularnog ljetovališta.

Branimir Vorša | 16.08.2024. / 15:11

Rimski sarkofag poslužiokao stol na bugarskoj plaži
Rimski sarkofag poslužio kao stol na bugarskoj plaži (Foto: Sofia Globe/Bulgarian Ministry of Interior)

Na plaži u Sv. Konstantinu i Jeleni, odmaralištu u blizini bugarskog crnomorskog grada Varne, otkriveno je nešto što zaista nitko ne bi očekivao. Riječ je o drevnom sarkofagu, koji datira iz rimskog doba, i kojeg je pronašao bivši policajac još 23. srpnja, piše Sofia Globe. Pronalazak je prijavljen lokalnoj policiji, što je dovelo do brze inspekcije u koju su uključeni stručnjaci iz Arheološkog muzeja Varna i Uprave za kulturnu baštinu bugarskog ministarstva kulture.

Arheologija u svemiru Jedinstveno arheološko istraživanje otkrilo kako žive ljudi u svemiru

Vjeruje se da sarkofag, koji je bez poklopca, potječe iz drugog do trećeg stoljeća nakon rođenja Krista, a njegove strane su ukrašene raskošnim reljefima, uključujući vijence, životinjske glave i labris, tipične za sarkofage s vijencem iz tog doba. Neočekivano pronađen artefakt prevezen je u međuvremenu u Arheološki muzej u Varni na daljnje proučavanje.

Arheolozi su kasnije potvrdili autentičnost tog sarkofaga, ističući da je napravljen od školjkastog vapnenca, uobičajenog u sjeverozapadnoj Bugarskoj. Prethodno je korišten kao barski stol u ugostiteljskom objektu na plaži, što otkrivaju i fotografije na društvenim mrežama. Takva zlouporaba izazvala je zabrinutost oko očuvanja kulturne baštine u Bugarskoj.

Mumija Je li otkriven misterij egipatske "Žene koja vrišti": Arheolozi objavili nova saznanja o legendarnoj mumiji

Svaki predmet koji ima arheološku vrijednost, bez obzira gdje, kada i tko ga je pronašao, pripada državi, rekao je arheolog Aleksander Minčev za bugarsku televiziju, a prenosi Sofia Globe. Istaknuo je zakonsku obvezu predaje takvih nalaza najbližem muzeju. Minchev je također pozvao na istragu o tome kako je sarkofag završio na plaži. To vjerojatno nije izoliran slučaj, smatra on.

Okružno tužiteljstvo u Varni pokrenulo je pretkrivični postupak kako bi se ispitale okolnosti oko tog značajnog pronalaska.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti