Rizik o kojem se ne razmišlja dovoljno: Jedna vrsta prehrane mogla bi negativno utjecati na zdravlje žena u starijoj dobi

Ovo nije upozorenje da ljudi napuste vegetarijansku prehranu - kao i kod svake prehrane, važno je razumjeti osobne okolnosti i koje su hranjive tvari potrebne za uravnotežen i zdrav način života, ističe glavni autor studije.

Hina | 16.08.2022. / 08:57 komentari
Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Žene s vegetarijanskom prehranom imaju veći rizik od loma kuka u kasnijoj životnoj dobi, pokazuje nova studija.

tri vijesti o kojima se priča Hodanje (Foto: Thinkstock) Bitan je volumen, a ne intezitet Velika norveška studija potvrdila da je Hipokrat bio u pravu: "Ovo je najbolji lijek za čovjeka" Optički prijenos podataka, ilustracija Nevjerojatno! Japanci ruše rekorde: Napravili optički kabel kojim možete preuzeti cijelu arhivu interneta za manje od 4 minute Iznenađenje na ekranu, ilustracija Dobro čitajte što piše Oprez! Ugledate li ovo upozorenje na Gmailu, vjerojatno vas pokušavaju hakirati

Znanstvenici su objavili da vegetarijansku prehranu "često prati manji unos hranjivih tvari koje su povezane sa zdravljem kostiju i mišića" nakon što je njihova studija otkrila da vegetarijanke imaju 33 posto veći rizik od prijeloma kuka u usporedbi sa ženama koje redovito jedu meso.

Studija, u kojoj je sudjelovalo više od 26.000 žena u dobi od 35 do 69 godina iz cijele Britanije, procijenila je rizik od prijeloma kuka kod vegetarijanki, onih koje jedu ribu, ali ne meso i onih koje povremeno jedu meso u usporedbi s redovitim konzumentima.

Slika nije dostupna Nutricionisti upozoravaju javnost da ne nasjeda na naslove o pojedinačnoj "superhrani": Raznolika prehrana najbolji je pristup

Nakon otprilike 20 godina, znanstvenici su zabilježili 822 prijeloma kuka među ženama – oko 3 posto uključenih u studiju, koja je objavljena u časopisu BMC Medicine.

Stručnjaci sa Sveučilišta u Leedsu otkrili su da je povećani rizik od prijeloma kuka utvrđen samo kod vegetarijanki u usporedbi sa ženama koje redovito konzumiraju meso.

Podaci su izvučeni iz UK Women's Cohort Study, koja prati žene tijekom duljeg vremena kako bi se procijenili rizici i veze prehrane i zdravlja.

U skupini žena 28 posto su vegetarijanke, a 1 posto veganke.

Slika nije dostupna Čudesan plod: 30-godišnja studija otkrila da konzumacija samo jednog avokada tjedno smanjuje rizik od srčanih bolesti za 20 posto

Glavni autor studije James Webster, znanstvenik Škole za znanost o hrani i prehrani u Leedsu, rekao je: Naša studija naglašava potencijalnu zabrinutost u vezi s rizikom od prijeloma kuka kod vegetarijanki. Međutim, to nije upozorenje da ljudi napuste vegetarijansku prehranu - kao i kod svake prehrane, važno je razumjeti osobne okolnosti i koje su hranjive tvari potrebne za uravnotežen i zdrav način života.

Dodao je: Vegetarijanska prehrana često ima niži unos hranjivih tvari koje su povezane sa zdravljem kostiju i mišića. Ovih vrsta hranjivih tvari općenito ima više u mesu i drugim životinjskim proizvodima nego u biljkama, poput proteina, kalcija i drugih mikronutrijenata.

Nizak unos tih nutrijenata može dovesti do manje mineralne gustoće kostiju i mišićne mase, što vas može učiniti podložnim riziku prijeloma kuka.

Slika nije dostupna Istraživanje pokazalo da na pretilost utječe kvaliteta, a ne količina konzumirane hrane

Koautorica studije, profesorica Janet Cade dodala je: Fraktura kuka je globalni zdravstveni problem s visokim ekonomskim troškovima koji uzrokuje gubitak neovisnosti, smanjuje kvalitetu života i povećava rizik od drugih zdravstvenih problema. Biljna prehrana povezana je s lošim zdravljem kostiju, ali nedostajali su dokazi o povezanosti s rizikom prijeloma kuka. Ova je studija važan korak u razumijevanju potencijalnog rizika koji bi prehrana temeljena na biljkama mogla dugoročno imati i što se može učiniti da se ti rizici ublaže.

Znanstvenici su rekli da su potrebna daljnja istraživanja kako bi se procijenilo mogu li se slični rezultati potvrditi i kod muškaraca.

Vezane vijesti