Roboti švicarskog industrijskog diva ABB-a fotografirani u sjevernokorejskoj tvornici

Isporuka industrijskih strojeva Sjevernoj Koreji zabranjena je sankcijama Ujedinjenih naroda zbog njezina programa nuklearnog naoružanja te su ABB-ovi roboti toj zemlji vjerojatno prodani bez dozvole.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 22.11.2019. / 14:00

Kim Jong-un (Foto: AFP PHOTO/KCNA VIA KNS)

ABB-ovi roboti vjerojatno su bez dozvole prodani Sjevernoj Koreji, tvrdi švicarski industrijski koncern pokušavajući objasniti fotografiju koja prikazuje njegove robote u jednoj sjevernokorejskoj tvornici i naglašavajući da poštuje međunarodne sankcije.

Južnokorejska web-stranica NK News istaknula je fotografije koje su objavili sjevernokorejski državni mediji, a prikazuju posjet čelnika Kim Jong Una tvornici za preradu ribe.

Na fotografijama pogona vide se strojevi s ABB-ovim logotipom i roboti koji posebnim priključcima na rukama pomiču velike predmete na proizvodnoj liniji.

Isporuka industrijskih strojeva Sjevernoj Koreji zabranjena je sankcijama Ujedinjenih naroda zbog njezina programa nuklearnog naoružanja.

U ABB-u tvrde da poštuju sve trgovinske sankcije.

Pri tome ne možemo isključiti mogućnost da je naša oprema bez našeg znanja ili dozvole preprodana Sjevernoj Koreji, rekao je glasnogovornik ABB-a.

Godine 2015. godini objavljena je fotografija ABB-ovih strojeva u sjevernokorejskoj tvornici za koju se zna da proizvodi opremu za vojsku. Američka istraga pokazala je da ih je Sjeverna Koreja nabavila posrednim putem, bez znanja kompanije.

Sjeverna Koreja traži ukidanje sankcija koje su paralizirale njezino gospodarstvo, ali pregovori su zapeli nakon što je u listopadu ispalila dvije rakete u more između Korejskog poluotoka i Japana.

(Hina)  

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti