Rocket Lab lansirat će rakete u svemir i na povratku ih hvatati – helikopterima

Kada rakete ostave teret u orbiti, započet će njihovo spuštanje prema zemlji – nakon što se brzina smanji otvaranjem padobrana, raketu će dočekati helikopter koji će uhvatiti padobran s raketom

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 07.08.2019. / 10:51

Raketa Electron (Foto: Rocket Lab)

Elon Musk imao je “jednostavnu” ideju kako smanjiti troškove lansiranja raketa – vraćanjem raketa na zemlju i njihovim ponovnim lansiranjem. Za mnoge to se činilo samo kao Muskova maštarija koja se nikada, ili barem u bližoj budućnosti, neće ostvariti. No šef Tesle i SpaceX-a pokazao je da su njegove vizije ostvarive i uspio je dokazati da je višekratno korištenje raketa moguće, čime se otvaraju potpuno nove mogućnosti za lansiranje raketa.

Elon Musk (Foto: AFP) Musk uvjeren: Poslat ćemo raketu na Mjesec već za 2 godine jer je to jedini način da NASA-i dokažemo da možemo

Jedna od osoba koja je Muskove vizije ponovnog korištenja raketa nakon lansiranja smatrala neostvarivima bio je i Peter Beck, osnivač svemirske kompanije Rocket Lab. Kompaniju je osnovao 2006. godine i dosad su lansirali sedam raketa u svemir – tijekom tih sedam lansiranja analizirali su brojne podatke i došli do zaključka koji je mnogo ranije shvatio i Musk. Usprkos prvotnom razmišljanju kako Rocket Labove nije moguće vratiti na zemlju, pokazalo se da je bio u krivu te postoji način da ih se ponovno koristi.

Dok je sama ideja ponovnog korištenja raketa ista, način izvedbe Becka i Muska potpuno je drukčiji – SpaceX-ove rakete spuštaju se na posebne sletne platforme, dok Rocket Lab svoje rakete namjerava hvatati putem helikoptera. Njihove rakete mnogo su manje u odnosu na Falcon 9, a nakon što obave svoju svemirsku misiju, npr. nakon transporta satelita u orbitu, raketni pogon odvojio bi se od kapsule i počeo bi se spuštati prema zemlji. Nakon toga bi se u određenom trenutku aktivirali padobrani koji bi usporili raketu, a zatim bi te padobrane uhvatili helikopteri koji bi poletjeli s brodova i raketu prenijeli na brod.

Misija na Mars Grandiozna vizija Elona Muska: Za 5 godina ljudi će osvojiti Crveni planet!

Osim smanjenja troškova, ponovno korištenje raketa za slanje satelita i druge opreme u svemir trebalo bi smanjiti vrijeme između njihova lansiranja. Plan Rocket Laba jest u budućnosti rakete lansirati jednom tjedno, a u najoptimističnijem slučaju lansirali bi raketu svaka tri dana. Raketa koju koristi Electron trenutačno može nositi samo oko 250 kilograma tereta, no to je i više nego dovoljno za slanje malih satelita u orbitu.

Rocket Lab planira imati još dva klasična lansiranja, a sljedeće godine testirat će spomenuti način vraćanja rakete na zemlju i njezina ponovnog korištenja.

Izvor: Bloomberg
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti