Elon Musk imao je “jednostavnu” ideju kako smanjiti troškove lansiranja raketa – vraćanjem raketa na zemlju i njihovim ponovnim lansiranjem. Za mnoge to se činilo samo kao Muskova maštarija koja se nikada, ili barem u bližoj budućnosti, neće ostvariti. No šef Tesle i SpaceX-a pokazao je da su njegove vizije ostvarive i uspio je dokazati da je višekratno korištenje raketa moguće, čime se otvaraju potpuno nove mogućnosti za lansiranje raketa.

Jedna od osoba koja je Muskove vizije ponovnog korištenja raketa nakon lansiranja smatrala neostvarivima bio je i Peter Beck, osnivač svemirske kompanije Rocket Lab. Kompaniju je osnovao 2006. godine i dosad su lansirali sedam raketa u svemir – tijekom tih sedam lansiranja analizirali su brojne podatke i došli do zaključka koji je mnogo ranije shvatio i Musk. Usprkos prvotnom razmišljanju kako Rocket Labove nije moguće vratiti na zemlju, pokazalo se da je bio u krivu te postoji način da ih se ponovno koristi.

Dok je sama ideja ponovnog korištenja raketa ista, način izvedbe Becka i Muska potpuno je drukčiji – SpaceX-ove rakete spuštaju se na posebne sletne platforme, dok Rocket Lab svoje rakete namjerava hvatati putem helikoptera. Njihove rakete mnogo su manje u odnosu na Falcon 9, a nakon što obave svoju svemirsku misiju, npr. nakon transporta satelita u orbitu, raketni pogon odvojio bi se od kapsule i počeo bi se spuštati prema zemlji. Nakon toga bi se u određenom trenutku aktivirali padobrani koji bi usporili raketu, a zatim bi te padobrane uhvatili helikopteri koji bi poletjeli s brodova i raketu prenijeli na brod.

Osim smanjenja troškova, ponovno korištenje raketa za slanje satelita i druge opreme u svemir trebalo bi smanjiti vrijeme između njihova lansiranja. Plan Rocket Laba jest u budućnosti rakete lansirati jednom tjedno, a u najoptimističnijem slučaju lansirali bi raketu svaka tri dana. Raketa koju koristi Electron trenutačno može nositi samo oko 250 kilograma tereta, no to je i više nego dovoljno za slanje malih satelita u orbitu.

Rocket Lab planira imati još dva klasična lansiranja, a sljedeće godine testirat će spomenuti način vraćanja rakete na zemlju i njezina ponovnog korištenja.

Izvor: Bloomberg