Ručna igraća konzola koja radi bez baterija? Da i to je moguće

Čak i ako tijekom igranja nestane energije (jer je sunce zašlo iza oblaka), konzola će zapamtiti gdje je igrač stao te nastaviti kad ponovno bude dovoljno svjetla za rad.

Martina Čizmić | 04.09.2020. / 16:18

 Ljubitelji videoigara koji svoju dozu zadovoljstva dobivaju igranjem videoigara na mobilnim telefonima ili ručnim konzolama, znaju da je najveći problem pražnjenje baterije.

No znanstvenici su razvili ručnu konzolu kojoj za rad ne trebaju baterije već samo - malo sunca. ENGAGE je konzola veličine i izgleda originalnog GameBoya, opremljena malim solarnim panelima. Tako je za igranje videoigre dovoljno izaći na sunce.

Istraživači sa Sveučilišta Northwestern i Tehnološkog sveučilišta Delft razvili su ovu konzolu koja, osim što nudi neograničenu količinu zabave, ne šteti okolišu jer ne zahtjeva mijenjanje baterija.

To je prvi interaktivni uređaj bez baterija, a koji koristi energiju svojih korisnika za napajanje, istaknuo je jedan od autora Josiah Hester sa Sveučilišta Northwestern. Naime, uređaj nema bateriju, već energiju stvara iz solarnih panela i pritiska na tipke tijekom igranja.

Čak i ako tijekom igranja nestane energije (jer je sunce zašlo iza oblaka), konzola će zapamtiti gdje je igrač stao te nastaviti kad ponovno bude dovoljno svjetla za rad. A što se igara tiče, ovaj primjerak čak i podržava igranje originalnih GameBoy igara na originalnim kazeticama.

Istraživači ističu kako tehnologija koju koriste nije savršena, jer je hardver osjetljiv na pad napona, ali već činjenica da je moguće napraviti ručnu igraću konzolu koja radi bez baterija znači velik korak naprijed za očuvanje okoliša.

Izvor: Sveučilište Northwestern

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti